1. Home
  2. Huis kopen in 9 stappen

Je nieuwe huis met Jumba kopen

Jouw droomhuis met Jumba online expertise gekocht!

Het kopen van een woning is spannend genoeg.

Bij Jumba willen we het jou als koper dan ook gemakkelijk maken. Daarom hebben we ervoor gekozen om het bieden op een Jumba woning zo eenvoudig en transparant mogelijk te maken. Met duidelijke regels en zonder onnodige druk.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen.

Stap 1
Voordat je gaat zoeken

De eerste vraag is of je een woning wil kopen of huren. Dat hangt van een aantal factoren af:

1Hoe lang wil je ergens blijven wonen?

Het huren of kopen van een woning is afhankelijk van de termijn dat je ergens verwacht te blijven wonen. Hou als vuistregel voor ogen dat kopen vaak pas interessant is als je ergens vijf jaar of langer blijft wonen. Voor kortere periodes is huren vaak interessanter.

2Hoe ziet jouw verwachte inkomensontwikkeling eruit?

De vraag rondom inkomensontwikkeling en het huren of kopen van een woning houdt verband met de verwachte stijging of daling van jouw inkomen, de vraag welk deel van jouw inkomen je aan woonlasten wil uitgeven en welke flexibiliteit je hierin wilt hebben. Zie jij jezelf de komende jaren een carrièreswitch maken en wil je dan bijvoorbeeld de vrijheid hebben om qua inkomen een stapje terug te doen? Dan kan een huurwoning aantrekkelijker zijn. Je kunt een huurcontract immers makkelijk opzeggen.

3Hoe zit het met de maandlasten?

Als je een koopwoning hebt, betaal je (meestal) hypotheek. Als je een woning huurt, betaal je huur. Maar je krijgt daarnaast uiteraard ook te maken met andere maandelijkse lasten, zoals energie, water, woonverzekeringen, internet etc. Maak hier alvast een schatting van het energieverbruik van je toekomstige woning. Ook heb je bij een koopwoning nog extra maandelijkse lasten zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen.

4Met welke kosten krijg je te maken als woningeigenaar?

Kies je voor een koopwoning, dan krijg je te maken met kostenposten die je als huurder van een woning niet hebt:

1. Eenmalige kosten bij aankoop van de koopwoning

Dit zijn de zogenoemde kosten koper.

2. Maandlasten van de hypotheek op de koopwoning

Staar je niet blind op de maximale hypotheek berekening. Gebruik Jumba voor het bekijken van de totale woonlasten voor een bepaalde woning.

3. Belastingen en vaste lasten op basis van het eigenaarschap en de waarde van de koopwoning

Hieronder vallen bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) en gemeentelijke heffingen.

4. Kosten voor onderhoud en verbetering woning

Onderzoeken wijzen uit dat de gemiddelde onderhouds- en verbeteringskosten circa 300 euro per maand bedragen.

5Hou je van zekerheid?

Huurprijzen stijgen jaarlijks en zijn, ondanks dat die stijging aan banden is gelegd, dus voor een deel flexibel. De lasten van een koopwoning laten zich makkelijker voorspellen, zeker als je de rente voor een langere periode vast laat zetten.

6Hoe zit het met het onderhoud van de woning?

In het geval van een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van jouw woning. Dat geldt van het schilderen van deuren en kozijnen tot de C.V. ketel en van de dakpannen tot en met de aanleg van elektra. Dus heb je twee linkerhanden, dan is een huurwoning misschien toch meer jouw ding.

7Is huren nou echt 'geld weggooien'?

'Huurders gooien jaarlijks vele duizenden euro's weg en bouwen niks op!'. Een uitspraak die iedereen weleens gehoord heeft op een verjaardag. Maar is dit ook echt zo? Niet zonder meer. Aan het eind van een huurcontract kun je de woning natuurlijk niet verkopen en heb je dus geen recht op eventuele winst bij verkoop. Maar je hebt ook geen last van een eventueel verlies bij verkoop. Je hebt niet de lusten, maar ook niet de lasten.

Over de vraag ‘kopen of huren?’ is veel meer te vertellen. Diverse E-books zijn beschikbaar. Onze tip: laat je niet alleen leiden door geld. Voordelen als flexibiliteit, minder stress en meer gemak zijn niet in geld uit te drukken maar hebben wel invloed op jouw woonbeleving en woonplezier. Neem ook die aspecten, hoe moeilijk meetbaar ook, dus mee in de afweging tussen een koop en een huurwoning.

Stap 2
Het begin van een nieuw huis

Jouw nieuwe woonavontuur begint uiteraard met het oriënteren op een nieuwe woning. Oriënteren kent twee richtingen: een financiële- en een woning-oriëntatie.

Financiële oriëntatie

De financiële oriëntatie gaat over het begrijpen van het bedrag dat je maximaal kan lenen. Hiervoor zijn online diverse tools beschikbaar. Bijvoorbeeld hier. Maar wonen gaat verder dan alleen maandelijkse hypotheek lasten. Zo heb je een overzicht nodig van alle kosten die maandelijkse op je af komen. Jumba geeft hiervan een inschatting in de total cost of ownership. Per woning overzichtelijk wat wij denken dat de totale maandlasten gaan zijn, zodat jij beter voorbereid bent op wat er gaat komen.

Naar berekening

Woning orientatie doe je natuurlijk op Jumba!

Woning oriëntatie

Woning oriëntatie doe je natuurlijk op Jumba! Maak een account aan en krijg updates van woningen, straten, wijken, buurten en steden bij nieuw te koop staand aanbod.

Maak een account aan
Stap 3
Zoeken

Het zoeken van een nieuwe stek is natuurlijk een geweldig avontuur! Allerlei woningen bekijken, verbouwplannen uittekenen en wegdromen over de inrichting. Het zoeken van een woning is niet altijd even makkelijk. Bedenk dus tijdens het oriënteren goed wat je ongeveer wilt.

Bekijk ons aanbod en oriënteer wat jij interessant vindt!

Stap 4
Contact leggen

Heb je jouw nieuwe stek gevonden? Dan is de volgende stap dat je contact legt met de huidige eigenaar/bewoner. Dit kan op verschillende manieren. Jumba staat voor het zonder drempels in contact komen met de huidige eigenaar van een woning.

Zoek in het meest complete jumba woningaanbod
Stap 5
Bezichtigen

Hoe tof! Je hebt een huis gevonden dat voldoet aan jouw wensen voor een nieuw woonavontuur! De volgende stap is het organiseren van een afspraak voor een bezichtiging. Door het bezichtigen van een woning krijg je een beter beeld van hoe de woning eruit ziet, of de woning werkelijk aan je eisen voldoet en welke aandachtspunten er zijn. Het is aan te raden om aantekeningen te maken (bijvoorbeeld m.b.v. dit formulier).

Aandachtspunten bij bezichtigen

Ga je een woning bezichtigen? Let dan in ieder geval op onderstaande aandachtspunten:

  • Dakbedekking: is de dakbedekking aan vervanging toe?
  • Dubbelglas: hoe oud is het dubbelglas? Na 25 jaar neemt de kans op lekkage toe. Sowieso is het dubbelglas van jaren geleden niet zo efficiënt als het dubbelglas van nu.
  • Elektra: hoeveel groepen zijn er? Is er in het verleden uitgebreid?
  • Isolatie: is de woning geïsoleerd? Zo ja, wanneer en hoe?
  • Riolering: is de riolering in het verleden al een keer vernieuwd bij een vooroorlogse woning?
  • Staat van het schilderwerk: is het schilderwerk binnen korte tijd toe aan vervanging?
  • Verontreiniging: is de grond verontreinigd en welke risico’s neemt dat met zich mee?

Als je twijfelt of niet goed weet waar je op moet letten kan het geen kwaad om een aankoopadviseur mee te nemen naar de bezichtiging. Een aankoopadviseur is op de hoogte van eventuele bouwvergunningen en wat het bestemmingsplan toelaat. Daarnaast zal de adviseur je adviseren en waarschuwen om geen clausules te tekenen waarin bijvoorbeeld jouw aansprakelijkheid wordt vergroot.

Koop jouw woning met een beetje hulp van Jumba
Stap 6
Onderzoeken & Keuren

Heb je na de bezichtiging nog steeds een goed gevoel? Dan is het tijd voor het doen van vervolgonderzoek en een (eventuele) bouwtechnische keuring.

Maak bij het vervolgonderzoek goed gebruik van alle informatie die beschikbaar is op Jumba. Niet alleen informatie van de woning zelf, maar ook omgevingsinformatie is een belangrijke bron. Denk hierbij aan het checken van het energielabel, de bestemmingsplannen, de milieuaspecten en andere gegevens zoals van het Kadaster, gemeente, provincie of eventueel een Vereniging voor Eigenaars (VvE).

Doe je het onderzoek liever niet zelf? Een aankoopadviseur kan je altijd helpen. Deze zal het nodige onderzoek voor je uitvoeren.

Check nu jouw eigen woning

Tips voor bouwtechnische keuring

Een aantal tips van Jumba in het kader van bouwtechnische keuringen:

  • Zoek een onafhankelijke bouwkundige
  • Zorg dat het uitgebreid rapport van gevonden gebreken en herstelkosten voldoet aan NHG-normen
  • Zorg voor bruikbare resultaten bij onderhandelingen en nee eventueel resultaten op als ontbindende voorwaarde in voorlopig koopcontract
Stap 7
Kiezen & Onderhandelen

Als je na het vervolgonderzoek en een bouwkundige keuring klaar bent voor de volgende fase, volgt het maken van een definitieve keuze en het starten van de onderhandeling! Nu wordt het echt spannend! De volgende tien tips helpen je bij het onderhandelen over de prijs en de voorwaarden van de koop/huur van een woning. Doe je het onderhandelen niet zelf? Dan is het uiteraard ook mogelijk om een aankoopadviseur de onderhandeling te laten voeren.

10 onderhandelingstips

  • Verken je mogelijkheden en creeër duidelijkhed
  • Beargumenteer je openingsbod
  • Probeer de (ver)koper te raken met jouw verhaal
  • Blijf zakelijk
  • Onderhandelen is geen strijd, blijf vriendelijk!
  • Heb geduld en hap toe op het juiste moment
  • Vraag om duidelijkheid
  • Onderhandel over meer dan alleen prijs
  • Regel je financiering om duidelijkhed voor jezelf te creeëren
  • Vertrouw op je intuïtie
Stap 8
Financieren

Heb je de deal rond en bevestigd via een mail naar de eigenaar of verkoopmakelaar? Dan is het zaak de financiering voor jouw woning te gaan regelen. In veel gevallen wordt hier een hypotheek voor gebruikt, in sommige gevallen aangevuld met eigen geld zo mogelijk aangevuld met winst op de oude woning. Houdt er bij de hoogte van de hypotheek rekening mee dat er ook sprake is van bijkomende kosten. Denk hierbij aan:

  • Financieel advieskosten
  • Notariskosten
  • Kadastrale inschrijfkosten
  • Eventuele verbouwplannen

Dit totaal leidt tot de door jou benodigde financiering. Door vooraf al na te denken over je budget, zorg je er in deze fase voor dat je zeker weet dat de financiering geen obstakel zal vormen voor het afronden van de deal.

De financiering kan op verschillende manieren worden geregeld. Je kan je laten vertegenwoordigen door een financieel adviseur van een bank of verzekeraar, een onafhankelijk financieel adviseur of de financiering zelf regelen via een zogenaamde execution only aanbieder.

Stap 9
Notaris

Gaaf! De financiering is rond en de afspraak bij de notaris is de laatste stap in dit proces. Bij de notaris vindt de juridische overdracht van de woning plaats. Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteert je het huis nog een laatste keer. Tijdens deze inspectieronde controleer je of de woning volgens afspraak wordt geleverd en of eventuele overgenomen zaken nog aanwezig zijn. Neemt u bepaalde spullen over? Houd dan de lijst van zaken bij de hand. Bij de overdracht worden twee documenten getekend. Dit zijn de transportakte en de hypotheekakte. Na overdracht bij de notaris is de woning dus officieel van eigenaar veranderd.

Zoek een notaris

Rol van de notaris bij overdracht

Bij de verkoop van een woning kiest en betaalt de koper de notaris. De notaris is de neutrale professional die de eigendomsoverdracht van de woning organiseert. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt. Verder bewaakt hij de financiële kant van de overdracht, zoals de betaling van de koopsom en de inschrijving van de hypotheek.

Transportakte en hypotheekakte

Na de laatste inspectie ga je met de verkoper naar de notaris voor het tekenen van de transportakte (ook wel: leveringsakte). De verkoper overhandigt je de sleutels van de woning en daarmee is de overdracht een feit: je bent nu officieel de eigenaar. Nu volgt alleen nog het tekenen van de hypotheekakte waarin de afspraken met de geldverstrekker (bijvoorbeeld de bank) zijn opgeschreven.