1. Home
 2. Huis verkopen in 7 stappen

Een huis verkopen, hoe doe ik dat?

Je huis verkopen is super spannend, maar met Jumba niet moeilijk! Het zijn slechts 7 overzichtelijke stappen.

Gefeliciteerd, je wilt een woning verkopen. Wij helpen je graag een handje. Ons stappenplan met handige tips maakt het proces helemaal duidelijk. Zo weet je zeker dat je niks mist en ga je goed voorbereid te werk!

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen.

Stap 1
Voor we starten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt natuurlijk ook voor de verkoop van je woning.

1Huidige hypotheek

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat er gebeurt met jouw huidige hypotheek. Kan je deze 'meenemen' naar je volgende woning en hoe zit het met de renteaftrek? Ga in gesprek met een erkend hypotheekadviseur.

2Hoe wil je jouw huidige woning verkopen?

Via Jumba kun je jouw woning helemaal zelf verkopen. Dat is spannend, maar dankzij ons verkoopsysteem niet moeilijk. Heb je toch liever een beetje hulp? Kies dan voor de optie 'Samen', wij schakelen voor jou een Jumba expert in die je stap voor stap begeleid door het verkoopproces.

3Prijs van de woning

Makelaars vertellen je graag dat dit onmogelijk is om zelf te bepalen. Gelukkig is dit niet waar. Als je jouw woning claimt zie je direct wat onze systemen vinden van de waarde van jouw woning. Dit geeft een goede indicatie, nu moet je alleen nog een verkoopstrategie kiezen. Bij Jumba werken we met een transparant biedingssysteem zonder beperkingen. Dit garandeert jou als verkoper dat de marktwaarde altijd gehaald wordt: Immers bieders op jouw woning worden niet gedwongen om een makelaars-spelletje te spelen maar kunnen op hun gemak en weloverwogen bieden op jouw woning.

Pro tip: Kies je prijs slim! Omdat het bieden altijd met een bieden-vanaf prijs werkt kan het slim zijn om je prijs wat scherper in de markt te zetten. Houd rekening met de prijsfilters op bijvoorbeeld funda. Een prijs van €299.000 wordt bijvoorbeeld niet gevonden door iemand die zoekt vanaf €300.000. Een prijs van €300.000 wordt gevonden door iemand die zoekt tot en met 300.000 EN vanaf 300.000!

4Foto's van de woning

Je wil natuurlijk dat jouw woning bij de verkoop er op z’n best uit ziet. Denk dus goed na over hoe je jouw woning wil fotograferen. Als je daar graag hulp bij wil hebben, kan je eenvoudig in contact komen met een van onze partners. Zij helpen je graag verder!

5Definitief energie label aanvragen

Als verkoper ben je verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de koper van jouw woning. De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per leverancier en de grootte van de woning. Deze kosten komen normaliter voor rekening van de verkoper. Je regelt het eenvoudig op positiefwonen.nl

6Verkopen appartement

Verkoop je een appartement in plaats van een woonhuis, dan zijn er wat extra zaken om rekening mee te houden, zoals de splitsingsakte, het splitsingreglement, het eventuele huishoudelijk reglement en het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze stukken ben je verplicht te overhandigen aan de koper. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je de eventuele storting in het reservefonds van de VvE niet terug krijgt bij verkoop van jouw appartement. Just so you know!

Stap 2
De verkoop voorbereiden

Jouw woning verkoop je via Jumba!

De knoop is doorgehakt. We gaan samen de verkoop starten, spannend! Ga naar je "mijn woning" omgeving en zet de knop om naar "te koop". Bij bereik en ondersteuning kun je kiezen uit 3 pakketten:

 1. Zelf verkopen via Jumba.nl
 2. Zelf verkopen via Jumba.nl, met professionele fotografie, inmeten, bouwkundige keuring en plaatsing op funda.nl
 3. Alles van pakket 2, maar dan inclusief hulp van een Jumba expert.


Goed nieuws! Pakket 1 en 2 zijn voor jou als verkoper altijd zonder kosten. Pakket 3 is in de basis ook gratis, tenzij je samen met je expert kiest voor aanvullende diensten of producten.

Zodra je je inschrijft ontvang je van ons een "Opdracht tot dienstverlening". Zonder jouw toestemming kunnen we natuurlijk niets. Nadat je de opdracht hebt gegeven starten wij direct het verkoopproces van jouw huis en zal je in contact worden gebracht met onze fotograaf, inmeter en bouwkundige keurder. Ondertussen ontvang je van ons nog een tweetal vragenlijsten waarin je alles kan vertellen over je woning en wij hem correct kunnen aanbieden aan toekomstige nieuwe bewoners.

Stap 3
Promoten

Nu we alles hebben voorbereid moeten we nog maar 1 ding doen: Van de daken schreeuwen dat jouw huis te koop staat! Afhankelijk van je pakket plaatsen wij je woning professioneel op Jumba.nl en Funda.nl. Voordat we dit doen stemmen we de kijkdagen met je af zodat je van te voren precies weet waar je aan toe bent.

Ook ontvang je van ons ons verkooppakket. Hierin zit niet alleen een "te koop" bord maar ook alle benodigdheden om van jouw woningverkoop een succes te maken. Een woning verkopen zonder social media is als appeltaart zonder slagroom: Natuurlijk promoten wij jouw woning uitgebreid op social media.

Stap 4
Kijkdagen

Spannend! De kijkdagen staan voor de deur. Je gaat je woning laten zien en een van de kijkers wordt waarschijnlijk de nieuwe gelukkige eigenaar van jouw paleis.

Pro-tip: Vertel altijd alles eerlijk over je woning. Ook als er iets niet goed is. Werkt de magnetron niet meer? Vertel het gewoon eerlijk. Gebreken die je niet van te voren netjes verteld noemen we "verborgen gebreken" en is voor jou als verkoper altijd een probleem. Kort door de bocht: Liever van te voren vertellen dat je magnetron stuk is, in de prijsvorming van je woning maakt zo'n klein item nooit uit. Als een koper er achteraf achter komt gaat het (buiten een hoop gedoe en stress) altijd geld kosten.

Stap 5
Onderhandelen

Juist, onderhandelen is bij Jumba verleden tijd. In je verkooppakket tijdens de kijkdagen zitten woning-codes, deze codes zijn uniek en iedere geïnteresseerde kijker geef je zo'n unieke code mee. Met deze code kan een kijker inloggen op jouw woningdossier en kunnen ze alle relevante stukken omtrent jouw woning bekijken. Binnen jouw woningdossier kan er ook op jouw woning geboden worden. Biedingen zijn transparant en elke bieder kan onbeperkt bieden. Heb je uiteindelijk een bod die je wilt accepteren? Maak dit kenbaar aan ons en wij starten met de volgende stap 'een koopovereenkomst'.

Stap 6
koopovereenkomst

Hoe cool! Jullie zijn het eens over de prijs en de voorwaarden van de verkoop! Dan is het tijd voor de koopovereenkomst. Geen zorgen dit nemen wij voor jou volledig uit handen, het opstellen, ondertekenen en naar de notaris sturen hebben wij voor jou ingeregeld.

Afhankelijk van de afspraken die je met de koper maakt is je woning nu verkocht of verkocht onder voorbehoud.

Stap 7
Overdracht

Hoe gaaf! Je hebt je woning verkocht en je mag de sleutel gaan overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Voordat je naar de notaris gaat loop je nog een laatste rondje door je woning samen met de koper. Dit noemen we de inspectie. De koper kan controleren of alles achtergelaten wordt zoals is afgesproken en er niets is stukgegaan tussen de koop en deze dag. Immers; zodra de koper terugkomt van de notaris is de woning niet meer van jou maar van de koper! Maak van deze gelegenheid gebruik om de meterstanden samen op te nemen. Zo meld jij af en de koper aan met dezelfde stand en krijg je geen rare verrekeningen met de nutsleverancier.

Pro-Tip: Maak foto's met je mobiel van de meterstanden! Zo heb je altijd een gedateerd bewijs van de stand.

In het kort

Dit doe jij

 • Schrijf je in en claim jouw Jumba woning pagina.

 • Jij kiest de verkoop optie die bij jou past.

 • Selecteer de juiste foto's en maak jouw eigen verkooptekst.

 • Bepaal zelf de kijkmomenten die jou uit komen.

 • Jij bepaalt wanneer wij jouw woning op Funda plaatsen.

 • Help actief mee met de social media campagne.

 • Vertel kijkers alles wat je weet over je woning op de kijkmomenten.

 • Bekijk wanner je wilt, live, de interesse in en biedingen op jouw woning.

 • Jij bepaalt wanneer en aan wie jij jouw woning verkoopt.

 • De overdracht. Maak je koper blij met zijn nieuwe thuis!

Dit doen wij

 • Telefonisch of digitaal ondersteunen we je stap voor stap.

 • Wij regelen een vakfotograaf, de inmeter en de bouwkundige keurder.

 • Onze experts controleren of alles geschikt is voor plaatsing.

 • Wij plaatsen jouw huis op Jumba en Funda.

 • Uniek; voor jouw woning een betaalde social media campagne!

 • Wij sturen jou alle materialen, nodig voor de verkoop.

 • Jij en alle kijkers en bieders houden we actief op de hoogte.

 • Na de biedingstermijn bespreken we samen alle biedingen.

 • Wij verzorgen de contracten.

 • Meer persoonlijke hulp gewenst? Vraag naar onze lokale Jumba expert.

DAT IS ALLES!

Wij vinden dit de logische en eerlijke manier. Altijd zonder kosten voor jou als verkoper en alleen de koper die jij de woning gunt betaalt onze vaste fee van 2.795 euro. Denk jij dat het nog logischer of eerlijker kan? We overleggen graag dus neem gerust contact op.