1. Home
 2. Huis verkopen in 8 stappen

Een huis verkopen, hoe doe ik dat?

Jouw huis verkocht in 8 stappen. Gewoon online, samen met Jumba.

Gefeliciteerd, je wilt een woning verkopen. Wij helpen je graag een handje. Ons stappenplan met handige tips maakt het proces helemaal duidelijk. Zo weet je zeker dat je niks mist en ga je goed voorbereid te werk!

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen.

Stap 1
Voorbereiding

Spannend! Je wil misschien wel jouw woning gaan verkopen, maar voordat je jouw woning daadwerkelijk te koop zet is het handig om je alvast te verdiepen in de volgende aandachtspunten:

1Huidige hypotheek

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat er gebeurt met jouw huidige hypotheek. Kan je deze 'meenemen' naar je volgende woning en hoe zit het met de renteaftrek? Lees hier meer.

2Hoe wil je jouw huidige woning verkopen?

Wil je dat helemaal zelf doen, of met een beetje hulp van bijvoorbeeld een makelaar? Op Jumba kan je zelf beslissen hoe je jouw woning wil verkopen. Je kan dat zelf doen, gedeeltelijk hulp krijgen zoals bijvoorbeeld bij het maken van de woningfoto’s, of het helemaal uitbesteden aan een verkoopadviseur. Alles regel je eenvoudig en overzichtelijk op deze pagina.

3Prijs van de woning

Nadat je hebt besloten of je de woning zelf wil verkopen of met behulp van een makelaar, is het tijd om na te denken over de vraagprijs. Voor welke prijs wil jij jouw woning in de markt zetten? Misschien heb je al een prijs in gedachten. Het kan ook goed zijn dat je nog meer informatie wil inwinnen over prijzen van woningen uit jouw buurt. Zo kun je goed bepalen hoe je jouw woning in de markt zet. Via het kadaster kun je deze informatie opvragen (betaalde dienst).

4Foto's van de woning

Je wil natuurlijk dat jouw woning bij de verkoop er op z’n best uit ziet. Denk dus goed na over hoe je jouw woning wil fotograferen. Als je daar graag hulp bij wil hebben, kan je eenvoudig in contact komen met een van onze partners. Zij helpen je graag verder!

5Definitief energie label aanvragen

Als verkoper ben je verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de koper van jouw woning. De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per leverancier en de grootte van de woning. Deze kosten komen normaliter voor rekening van de verkoper. Je regelt het eenvoudig op energielabelvoorwoningen.nl

6Verkopen appartement

Verkoop je een appartement in plaats van een woonhuis, dan zijn er wat extra zaken om rekening mee te houden, zoals de splitsingsakte, het splitsingreglement, het eventuele huishoudelijk reglement en het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze stukken ben je verplicht te overhandigen aan de koper. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je de eventuele storting in het reservefonds van de VvE niet terug krijgt bij verkoop van jouw appartement. Just so you know!

Stap 2
Te koop zetten van de woning

Jouw woning verkoop je via Jumba!

Zo! De voorbereiding zit erop. Het is nu tijd om de woning echt te koop te zetten. Dit kun je gemakkelijk doen via Jumba. Via een paar stappen staat jouw woning gratis(!) te koop op Jumba. Je kan direct zien hoe jouw woning in de markt ligt en deze info delen via jouw eigen sociale kanalen. Wedden dat je in no-time de eerste reacties binnen krijgt?

Stap 3
Promoten

Nu staat jouw woning te koop en is de advertentie zichtbaar voor iedereen. Het is nu zaak om jouw woning goed in de markt te zetten. Dat kan op verschillende manieren. Zet de woning bijvoorbeeld op verschillende sociale media en vraag aan jouw netwerk de post te delen. Zo verspreidt het nieuws zich sneller. Vraag via Jumba een verkoop poster aan. Zo kan iedereen die langs jouw woning komt, zien dat deze te koop staat.

Stap 4
Bezichtigen

Je huis is gespot! Er zijn mensen die graag een bezichtiging willen plannen, spannend! Je wil natuurlijk dat de bezichtiging zo goed mogelijk verloopt. Zorg ervoor dat de woning opgeruimd en schoon is. Zeg nou zelf, dat zou jij ook prettig vinden bij een bezichtiging! Wees daarnaast eerlijk over de woning. Geef aan wanneer zaken zijn onderhouden en zorg ervoor dat aanvullende info (offertes en facturen) klaar liggen. Scheelt weer zoeken! Zo overtuig je meteen de kopers dat ze niet voor onverwachte kosten komen te staan. Het is ook belagrijk om de potentiële kopers alle ruimte te geven. Zo kunnen ze rustig kijken.

Hou altijd rekening met de volgende tien kritische vragen: https://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/huis-bezichtigen-10-vragen-die-je-echt-moet-stellen

Hulp van een pro bij onderhandelen
Stap 5
Onderhandelen

Goed nieuws! Er zijn potentiële kopers heel erg enhousiast over jouw woning! Sterker nog, ze hebben een bod op jouw woning gedaan. Nu is het tijd om te onderhandelen. Bedenk vooraf wat de minimale prijs moet zijn. Bekijk ook welke spullen (inventaris/roerende zaken) overgenomen worden en leg dat netjes vast in een zogenoemde ’lijst van zaken’ ( zoals deze van Vereniging Eigen huis ).

Hulp van een pro bij onderhandelen

Tien vuistregels voor bieden

 1. Bereid je goed voor
 2. Beargumenteer altijd een bod
 3. Blijf zakelijk
 4. Maar blijf zeker ook vriendelijk
 5. Heb geduld
 6. Vraag om duidelijkheid
 7. Onderhandel over meer dan alleen de prijs
 8. Regel je financiering
 9. Vertrouw op je gevoel / intuïtie
 10. Hap toe op het juiste moment
Stap 6
Voorlopig koopcontract

Hoe cool! Jullie zijn het eens over de prijs en de voorwaarden van de verkoop! Dan is het tijd om het koopcontract (soms ook de koopovereenkomst of koopakte genoemd) op te stellen. Klinkt natuurlijk superspannend, maar er zijn gewoon modelcontracten voor. Bijvoorbeeld deze (koopovereenkomst-bestaande-eengezinswoning.doc) voor een woning en deze (koopovereenkomst-bestaand-appartement-model.doc) voor een appartement. Wil je het opstellen van het koopcontract liever uitbesteden, klik dan hier.

In deze akten worden de volgende dingen opgenomen:

 • Koopprijs
 • Betalingsafspraken
 • Datum van overdracht
 • Ontbindende voorwaarden

Na het tekenen van de koopakte heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. In die tijd kan hij zonder opgaaf van redenen de koop annuleren. Als deze drie dagen voorbij zijn is de woning officieel verkocht onder voorbehoud.

Regel direct hulp van een pro bij het contract
Stap 7
Huis verkocht

Nadat de koopakte is getekend en de drie bedenktijd voorbij zijn, gaan de kopers vaak kijken hoe ze de financiering voor jouw woning kunnen rondkrijgen (vaak is financiering ook één van de ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen in de koopakte). Na een aantal weken verandert de status van verkocht onder voorbehoud naar verkocht. Is de financiering rond, dan is het tijd om naar de notaris te gaan. Hou er rekening mee dat de koper bepaalt naar welke notaris jullie toe gaan.

Stap 8
Overdracht

Gaaf! De financiering is rond en de afspraak bij de notaris is de laatste stap in het verkoopproces. Bij de notaris vindt de formele overdracht van de woning plaats. Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteer je het huis nog een laatste keer. Tijdens deze inspectieronde controleer je of de woning volgens afspraak wordt geleverd en of eventuele overgenomen zaken nog aanwezig zijn. Hou de eventuele ‘lijst van zaken‘ bij de hand. Bij de overdracht worden twee documenten getekend: de transportakte en de hypotheekakte. Na deze overdracht is de woning dus officieel van eigenaar veranderd.

Transportakte en hypotheekakte

Bij de overdracht moet de verkoper maar één document tekenen: dat is de transportakte (ook wel leveringsakte). Met deze akte wordt de woning overgedragen van verkoper naar koper. Hierbij hoort natuurlijk ook de sleuteloverdracht. De notaris regelt verder de overschrijving van alle financiële middelen naar de juiste personen, rekeningen en organisaties.

Ontkurken maar! Woning verkocht en woning gekocht, dus hoog tijd voor een feestje!