1. Home
 2. Huis verkopen in 8 stappen

Een huis verkopen, hoe doe ik dat?

Jouw huis verkocht in 8 stappen. Gewoon online, samen met Jumba.

Gefeliciteerd, je wilt een woning verkopen. Wij helpen je graag een handje. Ons stappenplan met handige tips maakt het proces helemaal duidelijk. Zo weet je zeker dat je niks mist en ga je goed voorbereid te werk!

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen.

Stap 1
Voorbereiding

Spannend! Je wilt misschien wel jouw woning gaan verkopen, maar voordat je jouw woning daadwerkelijk te koop zet is het handig om je alvast te verdiepen in de volgende aandachtspunten:

1Huidige hypotheek

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat er gebeurt met jouw huidige hypotheek. Kan je deze meenemen naar je volgende woning en hoe zit het met de renteaftrek. Lees hier meer over hoe je jouw hypotheek eventueel kan meenemen naar jouw nieuwe woning.

2Makelaar

Naast het kijken naar je hypotheek moet je nadenken hoe jij jouw woning wilt verkopen. Wil je dit helemaal zelf doen of met (een beetje) hulp van bijvoorbeeld makelaar. Op Jumba kan je zelf beslissen hoe je jouw woning wilt verkopen. Je kan dit helemaal zelf doen, gedeeltelijk hulp krijgen zoals bijvoorbeeld bij het maken van de foto's pagina of het helemaal uit besteden aan een verkoopadviseur. Alles regel je eenvoudig en overzichtelijk vanaf 1 plek vanaf de verkopen pagina.

3Prijs van de woning

Nadat je hebt besloten of je de woning zelf wilt verkopen of met behulp van een makelaar, is het tijd om na te denken over de vraagprijs. Voor welke prijs wil jij jouw woning in de markt zetten? Misschien heb je al een prijs in je hoofd. Het kan ook goed zijn dat je nog meer informatie wilt inwinnen over aankooprijzen van woningen uit jouw buurt. Zo kan je een goede inschatting maken over hoe je jouw woning in de markt zet. Via het kadaster kan je tegen een lage prijs deze informatie opvragen.

4Foto's van de woning

Je wilt natuurlijk dat bij de verkoop jouw woning er op zijn best uitziet. Denk dus goed na over hoe jij jouw woning wilt portretteren. Mocht je hier graag hulp bij krijgen kan je hier in contact komen met onze partners die jou hierbij graag helpen!

5Definitief energie label aanvragen

Als verkoper ben je verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de koper van jouw woning. De kosten van het aanvragen verschillen per leverancier en de grootte van de woning. De kosten van deze aanvraag komen altijd op rekening van de verkoper. Je regelt het eenvoudig op energielabelvoorwoningen.nl

6Verkopen appartement

Verkoop je een appartement in plaats van een woonhuis, dan zijn er wat extra zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de splitsingsakte, het splitsingreglement, het eventuele huishoudelijk reglement en het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze stukken bent je verplicht te overhandigen aan de koper. Daarnaast moet je rekening houden dat het geld dat je eventueel in het reservefonds van de VvE hebt gestort, niet terugkrijgt bij verkoop van je appartement. Just so you know!

Stap 2
Te koop zetten van de woning

Je woning verkoop je via Jumba!

Zo! De voorbereiding zit erop. Het is nu tijd om de woning echt te koop te zetten. Dit kan je gemakkelijk doen via jumba. Via een paar stappen staat jouw woning gratis(!) te koop op Jumba. Je kunt direct zien hoe jouw woning in de markt ligt en kunt de woning delen op jouw eigen sociale kanalen. Wedden dat je in no-time de eerste reacties binnen krijgt?

Stap 3
Promoten

Nu staat jouw woning te koop en is deze zichtbaar voor iedereen. Het is nu zaak om je woning goed in de markt te zetten. Het goed in de markt zetten kan op verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld je woning op de verschillende sociale media en vraag aan je netwerk de post te delen. Zo wordt het bericht dat jouw woning te koop staat sneller verspreid. Vraag via Jumba een verkoop poster aan. Zo kan iedereen die langs jouw woning komt, zien dat deze te koop staat.

Stap 4
Bezichtigen

Je huis is gespot! Er zijn mensen die graag een bezichtiging willen plannen, spannend! Je wilt natuurlijk dat de bezichtiging zo goed mogelijk verloopt. Het allerbelangrijkste is dat je woning opgeruimd en schoon is. Zeg nou zelf, dat zou jij ook prettig vinden bij een bezichtiging! Wees daarnaast eerlijk over de woning. Geef aan wanneer zaken zijn onderhouden en zorg ervoor dat aanvullende info (offertes en facturen) klaar liggen. Scheelt weer zoeken! Zo overtuig je meteen de kopers dat ze niet voor onverwachte kosten komen te staan. Het is ook belagrijk om de potentiele kopers alle ruimte te geven. Zo kunnen ze rustig kijken, zonder zich opgedrongen te voelen.

Houdt altijd rekening met de volgende tien kritische vragen: https://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/huis-bezichtigen-10-vragen-die-je-echt-moet-stellen

Hulp van een pro bij onderhandelen
Stap 5
Onderhandelen

Er zijn potentiele kopers heel erg enhousiast over jouw woning! Goed nieuws! Sterker nog, ze hebben een bod op jouw woning gedaan. Nu is het tijd om te onderhandelen. Spreek van te voren af met je eventuele partner/huisgenoot wat jullie minimale prijs is (dus tot hoever jullie willen zakken in de prijs). Bekijk ook welke spullen overgenomen worden en leg dat netjes vast in een zogenoemde 'lijst van zaken' ( zoals deze van Vereniging Eigen huis ).

Hulp van een pro bij onderhandelen

Tien vuistregels voor bieden

 1. Bereid je goed voor
 2. Beargumenteer altijd een bod
 3. Blijf zakelijk
 4. Maar blijf zeker ook vriendelijk
 5. Heb geduld
 6. Vraag om duidelijkheid
 7. Onderhandel over meer dan alleen prijs
 8. Regel je financiering
 9. Vertrouw op je gevoel / intuitie
 10. Hap toe op het juiste moment
Stap 6
Voorlopig koopcontract

Hoe cool! Jullie zijn het eens over de prijs en de voorwaarden van de verkoop! Dan is het tijd om het koopcontract (soms ook de koopovereenkomst of koopakte genoemd) op te stellen. Klinkt natuurlijk super spannend, maar er zijn gewoon modelcontracten voor. Bijvoorbeeld deze (koopovereenkomst-bestaande-eengezinswoning.doc) voor een woning en deze (koopovereenkomst-bestaand-appartement-model.doc) voor een appartement. Wil je het opstellen van het koopcontract liever uitbesteden, klik dan hier.

In deze akten worden de volgende dingen opgenomen:

 • Koopprijs
 • Betalingsafspraken
 • Datum van overdracht
 • Ontbindende voorwaarden

Na het tekenen van de koopakte heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. In die tijd kan hij zonder opgaaf van redenen de koop annuleren. Als deze drie dagen voorbij zijn is de woning officieel verkocht onder voorbehoud.

Regel direct hulp van een pro bij het contract
Stap 7
Huis verkocht

Nadat de koopakte is getekend en de drie bedenkdagen voorbij zijn, gaan de kopers vaak kijken hoe ze de financiering voor jouw woning kunnen rondkrijgen (vaak is financiering ook een van de ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen in de koopakte). Na een aantal weken verandert de status van verkocht onder voorbehoud, naar verkocht. Is de financiering rond, dan is het tijd om naar de notaris te gaan. Houdt er rekening mee dat de koper bepaalt naar welke notaris jullie toe gaan.

Stap 8
Overdracht

Gaaf! De financiering is rond en de afspraak bij de notaris is de laatste stap in dit proces. Bij de notaris vindt de juridische overdracht van de woning plaats. Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteert je het huis nog een laatste keer. Tijdens deze inspectieronde controleer je of de woning volgens afspraak wordt geleverd en of eventuele overgenomen zaken nog aanwezig zijn. Neemt u bepaalde spullen over? Houd dan de lijst van zaken bij de hand. Bij de overdracht worden twee documenten getekend. Dit zijn de transportakte en de hypotheekakte. Na overdracht bij de notaris is de woning dus officieel van eigenaar veranderd.

Naar de notaris

Na de laatste inspectie is het tijd om samen met de koper naar de notaris te gaan. Hier worden twee aktes getekend: de tansportakte (ook wel: akte van levering) en de hypotheekakte, hierin staan alle afspraken tussen de koper en de bank.

Transportakte en hypotheekakte

Bij de overdracht moet de verkoper maar één document tekenen. Dit is de transportakte (ook wel leveringsakte). Met de akte wordt de woning overgedragen van de ene eigenaar naar de ander. Bij deze akte hoort ook de sleuteloverdracht. De notaris regelt verder de overschrijving van alle financiele middelen naar de juiste personen, rekeningen en organisaties.

Ontkurken maar! Woning verkocht en woning gekocht, dus hoog tijd voor een feestje!