1. Een woning

  Stap 2: Te koop zetten van de woning

  Zo! De voorbereiding zit erop. Het is nu tijd om de woning echt te koop te zetten. Dit kan je gemakkelijk doen via jumba. Via een paar stappen staat jouw woning gratis(!) te koop op Jumba. Je kunt direct zien hoe jouw woning in de markt ligt en kunt de woning delen op jouw eigen sociale kanalen. Wedden dat je in no-time de eerste reacties binnen krijgt?

 2. Een te koop bordje

  Stap 3: Promoten

  Nu staat jouw woning te koop en is deze zichtbaar voor iedereen. Het is nu zaak om je woning goed in de markt te zetten. Het goed in de markt zetten kan op verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld je woning op de verschillende sociale media en vraag aan je netwerk de post te delen. Zo wordt het bericht dat jouw woning te koop staat sneller verspreid. Vraag via Jumba een verkoop poster aan. Zo kan iedereen die langs jouw woning komt, zien dat deze te koop staat.

 3. Een persoon in een woning

  Stap 4: bezichtigen

  Je huis is gespot! Er zijn mensen die graag een bezichtiging willen plannen, spannend! Je wilt natuurlijk dat de bezichtiging zo goed mogelijk verloopt. Het allerbelangrijkste is dat je woning opgeruimd en schoon is. Zeg nou zelf, dat zou jij ook prettig vinden bij een bezichtiging! Wees daarnaast eerlijk over de woning. Geef aan wanneer zaken zijn onderhouden en zorg ervoor dat aanvullende info (offertes en facturen) klaar liggen. Scheelt weer zoeken! Zo overtuig je meteen de kopers dat ze niet voor onverwachte kosten komen te staan. Het is ook belagrijk om de potentiele kopers alle ruimte te geven. Zo kunnen ze rustig kijken, zonder zich opgedrongen te voelen.

  Houdt altijd rekening met de volgende tien kritische vragen: https://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/huis-bezichtigen-10-vragen-die-je-echt-moet-stellen

 4. Two chat icoontjes

  Stap 5: Onderhandelen

  Er zijn potentiele kopers heel erg enhousiast over jouw woning! Goed nieuws! Sterker nog, ze hebben een bod op jouw woning gedaan. Nu is het tijd om te onderhandelen. Spreek van te voren af met je eventuele partner/huisgenoot wat jullie minimale prijs is (dus tot hoever jullie willen zakken in de prijs). Bekijk ook welke spullen overgenomen worden en leg dat netjes vast in een zogenoemde 'lijst van zaken' ( zoals deze van Vereniging Eigen huis ).

  Houd je tijdens het bieden altijd aan de volgende tien vuistregels:

  1. Bereid je goed voor
  2. Beargumenteer altijd een bod
  3. Blijf zakelijk
  4. Maar blijf zeker ook vriendelijk
  5. Heb geduld
  6. Vraag om duidelijkheid
  7. Onderhandel over meer dan alleen de prijs
  8. Regel je financiering
  9. Vertrouw op je gevoel / intuitie
  10. Hap toe op het juiste moment

  Ombouwen tot eigen blog en daarnaar toe verwijzen: https://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/bieden-op-een-huis-10-geboden-van-het-onderhandelen

 5. Een koopcontract

  Stap 6: voorlopig koopcontract

  Hoe cool! Jullie zijn het eens over de prijs en de voorwaarden van de verkoop! Dan is het tijd om het koopcontract (soms ook de koopovereenkomst of koopakte genoemd) op te stellen. Klinkt natuurlijk super spannend, maar er zijn gewoon modelcontracten voor. Bijvoorbeeld deze (koopovereenkomst-bestaande-eengezinswoning.doc) voor een woning en deze (koopovereenkomst-bestaand-appartement-model.doc) voor een appartement. Wil je het opstellen van het koopcontract liever uitbesteden, klik dan hier.

  In deze akte worden de volgende dingen opgenomen:

  • koopprijs
  • betalingsafspraken
  • datum van overdacht
  • ontbindende voorwaarden

  Na het tekenen van de koopakte heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. In die tijd kan hij zonder opgaaf van redenen de koop annuleren. Als deze drie dagen voorbij zijn is de woning officieel verkocht onder voorbehoud.

 6. Een te koop met bordje met verkocht er doorheen

  Stap 7: huis verkocht

  Nadat de koopakte is getekend en de drie bedenkdagen voorbij zijn, gaan de kopers vaak kijken hoe ze de financiering voor jouw woning kunnen rondkrijgen (vaak is financiering ook een van de ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen in de koopakte). Na een aantal weken verandert de status van verkocht onder voorbehoud, naar verkocht. Is de financiering rond, dan is het tijd om naar de notaris te gaan. Houdt er rekening mee dat de koper bepaalt naar welke notaris jullie toe gaan.

Stap 8: overdracht

Als de finaciering bij de kopers helemaal rond is, is het tijd om de woning over te dragen naar de kopers. De overdracht gebeurt altijd bij een notaris die is uitgezocht door de kopers van de woning. De notaris is de neutrale professional die de eigendomsoverdracht van de woning organiseert en administreert. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt. Verder bewaakt hij de financiële kant van de overdracht, zoals de betaling van de koopsom en de inschrijving van de hypotheek. De notaris zal tijdig alle documenten delen met beide partijen zodat er gecheckt kan worden of alles is geadministreerd conform de gemaakte afspraken. Eventuele laatste wijzigen kunnen uiteraard nog worden toegepast. Voorafgaand aan de overdracht bekijkt de koper de woning nog een laatste keer, om te kijken of alles zoals afgesproken wordt opgeleverd en of eventuele spullen die worden overgenomen ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

Na de laatste inspectie is het tijd om samen met de koper naar de notaris te gaan. Hier worden twee aktes getekend: de tansportakte (ook wel: akte van levering) en de hypotheekakte, hierin staan alle afspraken tussen de koper en de bank.

Bij de overdracht moet de verkoper maar één document tekenen. Dit is de transportakte (ook wel leveringsakte). Met de akte wordt de woning overgedragen van de ene eigenaar naar de ander. Bij deze akte hoort ook de sleuteloverdracht. De notaris regelt verder de overschrijving van alle financiele middelen naar de juiste personen, rekeningen en organisaties.

Twee glazen


Ontkurken maar! Woning verkocht en woning gekocht, dus hoog tijd voor een feestje!