1. Home
 2. Huis verkopen in 8 stappen

Een huis verkopen, Hoe doe ik dat eigenlijk?

Jouw huis verkocht in 8 stappen.
Gewoon online. Samen met Jumba.

Je wilt een nieuw woning kopen, maar voordat je dat kan moet je eerst je eigen woning verkopen. Voordat je jouw woning daadwerkelijk te koop zet heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Heb ik een makelaar nodig en zo ja, welke? Welke kosten komen er kijken bij het verkopen van mijn eigen woning? Hoe kan ik mijn woning het beste in de markt plaatsen?

Op deze pagina leggen wij aan jou uit welke stappen er komen kijken bij het verkopen van jouw woning.

Voorbereiding

Spannend! Je wilt misschien wel jouw woning gaan verkopen, maar voordat je jouw woning daadwerkelijk te koop zet is het handig om je alvast te verdiepen in de volgende aandachtspunten:

1. Huidige hypotheek

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat er gebeurt met jouw huidige hypotheek. Kan je deze meenemen naar je volgende woning en hoe zit het met de renteaftrek. Lees hier meer over hoe je jouw hypotheek eventueel kan meenemen naar jouw nieuwe woning.

2. Makelaar

Naast het kijken naar je hypotheek moet je nadenken hoe jij jouw woning wilt verkopen. Wil je dit helemaal zelf doen of met (een beetje) hulp van bijvoorbeeld makelaar. Op Jumba kan je zelf beslissen hoe je jouw woning wilt verkopen. Je kan dit helemaal zelf doen, gedeeltelijk hulp krijgen zoals bijvoorbeeld bij het maken van de foto's pagina of het helemaal uit besteden aan een verkoopadviseur. Alles regel je eenvoudig en overzichtelijk vanaf 1 plek vanaf de verkopen pagina.

3. Prijs van de woning

Nadat je hebt besloten of je de woning zelf wilt verkopen of met behulp van een makelaar, is het tijd om na te denken over de vraagprijs. Voor welke prijs wil jij jouw woning in de markt zetten? Misschien heb je al een prijs in je hoofd. Het kan ook goed zijn dat je nog meer informatie wilt inwinnen over aankooprijzen van woningen uit jouw buurt. Zo kan je een goede inschatting maken over hoe je jouw woning in de markt zet. Via het kadaster kan je tegen een lage prijs deze informatie opvragen.

4. Foto's van de woning

Je wilt natuurlijk dat bij de verkoop jouw woning er op zijn best uitziet. Denk dus goed na over hoe jij jouw woning wilt portretteren. Mocht je hier graag hulp bij krijgen kan je hier in contact komen met onze partners die jou hierbij graag helpen!

5. Definitief energie label aanvragen

Als verkoper ben je verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de koper van jouw woning. De kosten van het aanvragen verschillen per leverancier en de grootte van de woning. De kosten van deze aanvraag komen altijd op rekening van de verkoper. Je regelt het eenvoudig op energielabelvoorwoningen.nl

6. Verkopen appartement

Verkoop je een appartement in plaats van een woonhuis, dan zijn er wat extra zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de splitsingsakte, het splitsingreglement, het eventuele huishoudelijk reglement en het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze stukken bent je verplicht te overhandigen aan de koper. Daarnaast moet je rekening houden dat het geld dat je eventueel in het reservefonds van de VvE hebt gestort, niet terugkrijgt bij verkoop van je appartement. Just so you know!

Te koop zetten van de woning

Zo! De voorbereiding zit erop. Het is nu tijd om de woning echt te koop te zetten. Dit kan je gemakkelijk doen via jumba. Via een paar stappen staat jouw woning gratis(!) te koop op Jumba. Je kunt direct zien hoe jouw woning in de markt ligt en kunt de woning delen op jouw eigen sociale kanalen. Wedden dat je in no-time de eerste reacties binnen krijgt?

Promoten

Nu staat jouw woning te koop en is deze zichtbaar voor iedereen. Het is nu zaak om je woning goed in de markt te zetten. Het goed in de markt zetten kan op verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld je woning op de verschillende sociale media en vraag aan je netwerk de post te delen. Zo wordt het bericht dat jouw woning te koop staat sneller verspreid. Vraag via Jumba een verkoop poster aan. Zo kan iedereen die langs jouw woning komt, zien dat deze te koop staat.

Bezichtigen

Je huis is gespot! Er zijn mensen die graag een bezichtiging willen plannen, spannend! Je wilt natuurlijk dat de bezichtiging zo goed mogelijk verloopt. Het allerbelangrijkste is dat je woning opgeruimd en schoon is. Zeg nou zelf, dat zou jij ook prettig vinden bij een bezichtiging! Wees daarnaast eerlijk over de woning. Geef aan wanneer zaken zijn onderhouden en zorg ervoor dat aanvullende info (offertes en facturen) klaar liggen. Scheelt weer zoeken! Zo overtuig je meteen de kopers dat ze niet voor onverwachte kosten komen te staan. Het is ook belagrijk om de potentiele kopers alle ruimte te geven. Zo kunnen ze rustig kijken, zonder zich opgedrongen te voelen.

Houdt altijd rekening met de volgende tien kritische vragen: https://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/huis-bezichtigen-10-vragen-die-je-echt-moet-stellen

Onderhandelen

Er zijn potentiele kopers heel erg enhousiast over jouw woning! Goed nieuws! Sterker nog, ze hebben een bod op jouw woning gedaan. Nu is het tijd om te onderhandelen. Spreek van te voren af met je eventuele partner/huisgenoot wat jullie minimale prijs is (dus tot hoever jullie willen zakken in de prijs). Bekijk ook welke spullen overgenomen worden en leg dat netjes vast in een zogenoemde 'lijst van zaken' ( zoals deze van Vereniging Eigen huis ).

Houd je tijdens het bieden altijd aan de volgende tien vuistregels:

 1. Bereid je goed voor
 2. Beargumenteer altijd een bod
 3. Blijf zakelijk
 4. Maar blijf zeker ook vriendelijk
 5. Heb geduld
 6. Vraag om duidelijkheid
 7. Onderhandel over meer dan alleen de prijs
 8. Regel je financiering
 9. Vertrouw op je gevoel / intuitie
 10. Hap toe op het juiste moment
voorlopig koopcontract

Hoe cool! Jullie zijn het eens over de prijs en de voorwaarden van de verkoop! Dan is het tijd om het koopcontract (soms ook de koopovereenkomst of koopakte genoemd) op te stellen. Klinkt natuurlijk super spannend, maar er zijn gewoon modelcontracten voor. Bijvoorbeeld deze (koopovereenkomst-bestaande-eengezinswoning.doc) voor een woning en deze (koopovereenkomst-bestaand-appartement-model.doc) voor een appartement. Wil je het opstellen van het koopcontract liever uitbesteden, klik dan hier.

In deze akte worden de volgende dingen opgenomen:

 • koopprijs
 • betalingsafspraken
 • datum van overdacht
 • ontbindende voorwaarden

Na het tekenen van de koopakte heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. In die tijd kan hij zonder opgaaf van redenen de koop annuleren. Als deze drie dagen voorbij zijn is de woning officieel verkocht onder voorbehoud.

huis verkocht

Nadat de koopakte is getekend en de drie bedenkdagen voorbij zijn, gaan de kopers vaak kijken hoe ze de financiering voor jouw woning kunnen rondkrijgen (vaak is financiering ook een van de ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen in de koopakte). Na een aantal weken verandert de status van verkocht onder voorbehoud, naar verkocht. Is de financiering rond, dan is het tijd om naar de notaris te gaan. Houdt er rekening mee dat de koper bepaalt naar welke notaris jullie toe gaan.

overdracht

Als de finaciering bij de kopers helemaal rond is, is het tijd om de woning over te dragen naar de kopers. De overdracht gebeurt altijd bij een notaris die is uitgezocht door de kopers van de woning. De notaris is de neutrale professional die de eigendomsoverdracht van de woning organiseert en administreert. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt. Verder bewaakt hij de financiële kant van de overdracht, zoals de betaling van de koopsom en de inschrijving van de hypotheek. De notaris zal tijdig alle documenten delen met beide partijen zodat er gecheckt kan worden of alles is geadministreerd conform de gemaakte afspraken. Eventuele laatste wijzigen kunnen uiteraard nog worden toegepast. Voorafgaand aan de overdracht bekijkt de koper de woning nog een laatste keer, om te kijken of alles zoals afgesproken wordt opgeleverd en of eventuele spullen die worden overgenomen ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

Na de laatste inspectie is het tijd om samen met de koper naar de notaris te gaan. Hier worden twee aktes getekend: de tansportakte (ook wel: akte van levering) en de hypotheekakte, hierin staan alle afspraken tussen de koper en de bank.

Bij de overdracht moet de verkoper maar één document tekenen. Dit is de transportakte (ook wel leveringsakte). Met de akte wordt de woning overgedragen van de ene eigenaar naar de ander. Bij deze akte hoort ook de sleuteloverdracht. De notaris regelt verder de overschrijving van alle financiele middelen naar de juiste personen, rekeningen en organisaties.

Ontkurken maar! Woning verkocht en woning gekocht, dus hoog tijd voor een feestje!