#47

Ombouw leegstaande winkels levert 14.000 nieuwe woningen op

Leegstaande winkels ombouwen tot woningen kan 14.000 woningen opleveren. 

Tevens kan de winkelleegstand worden gehalveerd.

Dat constateert Rabobank in de donderdag verschenen Transformatieatlas Retail. Nederland kampt met 3,16 miljoen vierkante meter leegstaand winkelvloeroppervlak , waarvan circa 30 procent structureel (langer dan drie jaar) en 40 procent langdurig (één tot drie jaar) leeg staat. Een deel van de langdurige leegstand wordt nauwelijks meer in gebruik genomen. Zonder ingrijpen neemt de structurele leegstand de komende jaren verder toe.

De woningmarkt kampt daarentegen met een fors tekort. Tijdens de crisis zijn er te weinig nieuwe woningen gebouwd, terwijl de bevolking bleef groeien. “Door het samenbrengen van overschot en tekort kan er een win-winsituatie ontstaan voor zowel de winkel- als de woningmarkt”, zegt Christian Lennartz, econoom van de Rabobank.

Rotterdam heeft meeste potentie

Zo’n 500.000 vierkante meter aan winkels zou kansrijk zijn om omgebouwd te worden tot woningen die aftrek vinden. De bank gaat uit van woningen van 50 tot 100 vierkante meter. Daardoor zouden er 7.000 tot 14.000 woningen te realiseren zijn in bestaand stedelijk gebied.

Grote steden als Den Haag, Eindhoven, Breda, Assen, Roermond, Ede en Veenendaal zouden veel transformatiemogelijkheden hebben. Rotterdam heeft volgens het onderzoek bij uitstek de grootste transformatiepotentie. Enerzijds staan er relatief veel winkels leeg en tegelijkertijd is het woningmarktperspectief erg gunstig.

(Bron: Cobouw)

Meer info nodig?! Hebben we!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!  Of maak een zoekopdracht aan en ontvang alerts!

Zelf eerst eens vrijblijvend kijken hoe jouw woning in de markt ligt? Kom direct in contact met andere woningzoekers. Dat doe je hier!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent. 

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top