#10

30 jaar vaste hypotheekrente steeds meer gekozen bij afsluiten hypotheek

Hypotheekrente laag, dus rentevaste periode lang?

Met de historisch lage hypoheekrente lijken huizenkopers eieren voor hun geld te kiezen en direct bij het afsluiten van de hypotheek een zo lang mogelijke rentevaste periode te kiezen. De gekozen rentevaste periode is steeds minder vaak 5 jaar en steeds vaker 20 of 30 jaar. Dit lijkt een logische keuze, maar is die lange rentevaste periode ook persé voordeliger? Niet altijd.

Woonduur speelt ook mee

Wat we vaak vergeten is de woonduur. Hoe lang we ergens blijven wonen speelt namelijk ook mee in dit vraagstuk. Op zich is het geen gekke gedachte om bij een lage hypotheekrente te kiezen voor een langere rentevaste periode. Immers, je profiteert dan langer van de lage rente. Maar, bij een langere rentevaste periode gaat de daadwerkelijke rente weer iets omhoog om het risico van de bank te dekken. Kortom, is de vijf jaars rente nu 1,5%, dan is de 30 jaars rente bijvoorbeeld circa 3,0%. Stel dat je ergens 10 jaar blijft wonen, dan heeft een rentevaste periode van 30 jaar dus weinig zin. En op voorhand is vaak best wel in te schatten hoe lang je ergens gaat blijven. Zet je de rente vast voor 30 jaar, maar blijf je 10 jaar in de woning wonen, dan betaal je dus 10 jaar lang een te hoge rente (hoger dan bij een 10 jaar rentevaste periode). Dat scheelt je bij een woningwaarde van € 200.000 al snel totaal zo'n € 20.000. 

Meeverhuizen van de hypotheek

Soms kan je ook een hypotheek meeverhuizen en kan het dus toch aantrekkelijk zijn een lange rentevast periode te nemen. Maar hier zijn allerlei eisen, voorwaarden en (on)mogelijkheden rondom opgesteld in de contracten die bij jouw hypotheek horen. Check dus voor het sluiten van de hypotheek goed of je de hypotheek kan 'meeverhuizen', want als dat niet kan heeft een langere rentevaste periode minder zin.

Lees hier meer bij BNR, RTL of de NOS

Zoek hier jouw eigen woning op en bekijk de inschatting van de hypotheeklasten. 

Klik hier voor meer nieuws.

Top