#28

5 tips om energie te besparen met jouw CV ketel

5 tips voor besparen op gas en toch een gegarandeerd warm huis! 

Het laatste wat je wilt in deze koude winterdagen is een slecht werkende of zelfs kapotte CV-Ketel. Daarom hebben we een aantal tips voor je opgesteld om enerzijds energie te besparen en je toch de garantie van een warm huis te geven. 

Tip 1: Plaats een automatische ontluchter- en vuilafscheider

Een automatische ontluchter zorgt ervoor dat je cv-installatie regelmatig automatisch ontlucht wordt, waardoor de verwarming optimaal werkt. Lucht in de verwarming belemmert namelijk de waterdoorvoer en zorgt ervoor dat jouw radiatoren niet (volledig) warm worden. De vuilafscheider haalt vuildeeltjes, die standaard in een cv-systeem zitten, uit het water van de cv-installatie. Die vuildeeltjes kunnen problemen veroorzaken in de installatie. Met een vuilafscheider verklein je de kans op defecten, gaat jouw ketel langer mee en kan je langer genieten van het comfort tegen nog eens lagere kosten. Met de installatie van deze twee onderdelen kan je tot € 125,- per jaar besparen! 

Tip 2: Zet de automatische comfort-stand van jouw CV-ketel uit 

Sommige cv-ketels hebben een comfortstand voor warm kraanwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden, zodat je niet lang op warm water uit de kraan hoeft te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n € 50,- per jaar. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of er een eco-stand op jouw cv-ketel zit. Met deze eco-stand wordt het water pas verwarmd wanneer je de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en je moet een paar seconden langer wachten, maar desondanks bespaar je hiermee nog steeds. 

Tip 3: Plaats een ketel zo centraal mogelijk 

Overweeg je een nieuwe ketel? Bekijk dan eens of je deze zo centraal mogelijk in de woning kunt laten plaatsen. Dat wil zeggen dichtbij de meest gebruikte radiatoren en warm waterkranen van douche en keuken. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoef je minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen daardoor eenvoudig ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger. 

Tip 4: Kies voor een hoogrendementsketel 

Heb je thuis een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat je beter af bent met een nieuwe ketel. Bijvoorbeeld als je een oude vr-ketel hebt. Deze heeft een rendement van maar 83%. Dit betekent dat de ketel maar 83% van de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van het huis. De rest gaat verloren. De nieuwste, zuinige ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruik je minder energie en zo bespaar je op de energierekening. Door je oude ketel te vervangen kun je gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,- per jaar besparen. 

Tip 5: Stel de CV-pomp langzamer af 

In een cv-ketel zit een pomp die het water van de cv-ketel naar de radiatoren pompt en het afgekoelde water weer terug om het opnieuw op te warmen. Op het bedieningspaneel van de cv-ketel kunt u vaak de snelheid van deze pomp verlagen. Het water loopt dan langzamer door de radiatoren en heeft zo meer tijd om warmte aan de ruimte af te geven. Het water wat hierna teruggaat, zal koeler in de ketel terug komen. Dit is gunstiger voor het rendement van de ketel. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch. Kijk in de gebruiksaanwijzing wat hierbij voor jouw ketel mogelijk is.

Top