#91

Verduurzamen loont. Nu meer dan ooit!

Verduurzamen loont. Nu meer dan ooit!

Zonnepanelen, groene daken en isolatie; verduurzaming van woningen kent vele gezichten. Met de stijgende energieprijzen en allerlei maatregelen vanuit binnen- en buitenland die het verduurzamen van woningen stimuleren neemt de bereidheid tot verduurzaming enorm toe. Dubbel glas, een warmtepomp, isolatie: zeker met de hard stijgende energieprijzen is je huis verduurzamen een verstandige investering. De subsidies daarvoor zijn per 1 januari 2022 verhoogd.

Spannende stap

Natuurlijk snappen we bij Jumba dat dit een spannende stap kan zijn! Veel van ons weten onvoldoende over de werking van de systemen, hoe snel je bespaart op de energierekening, of het wooncomfort wel gelijk blijft, of het goed is voor de waarde van de woning en door wie je zaken kunt laten installeren. Kortom, er ontstaan een hoop vragen. De meeste huiseigenaren nemen geen isolatie of zonnepanelen, ook al kriebelt het bij velen wel. Meer nog dan de kosten, zorgen praktische bezwaren voor uitstelgedrag.

Welke mogelijkheden zijn er?

Natuurlijk zijn er tal van bekende vormen van verduurzaming te bedenken: bijvoorbeeld vloerisolatie, muurisolatie, groene daken, zonneboilers en zonnepanelen. Voor veel huishoudens zijn ook de (hybride) warmtepomp, (douche) WTW of elektrische boiler relevante opties om te overwegen. Voor een overzicht van alle opties verwijzen we je graag naar deze website.

Top 3 duurzaamheid-opties

Kijkend naar de top-3 verduurzamingsopties die in de meeste gevallen het meest waardeverhogend werken is het volgende lijstje beschikbaar:

(1) dubbel glas

Dubbel glas kan heel wat opleveren. Niet alleen voor het milieu maar ook zeker voor je portemonnee. Dubbel glas kan ervoor zorgen dat het energielabel stijgt en de vraag naar de woning verhoogt. Weinig mensen denken eraan dat de waarde van je huis toe kan nemen. Steeds meer kopers vinden dubbel glas belangrijk en zijn bereid om hier meer voor te betalen. Het maakt een woning dus aantrekkelijker waardoor deze makkelijker kan worden verkocht.

(2) zonnepanelen

Ook zonnepanelen hebben een positief effect op de waarde van een woning. En dat is niet voor niets. Zonnepanelen staan synoniem aan duurzaamheid. Ze liggen prominent op het dak en zijn ook voor een leek makkelijk te herkennen. Het energielabel verhoogt al snel met één of meerdere stappen, dus van C naar B of A bijvoorbeeld, en ze hebben een positief effect op de energierekening. Als het je eigendom is kan het heel wat opleveren, maar als de panelen gehuurd zijn en in het verkooptraject weer te huur ter overname aangeboden worden dan is de toegevoegde waarde lager. Houd er wel rekening mee dat de technologie van zonnepanelen snel verbeterd en dat oudere panelen dus flink minder effectief zijn dan panelen die nu op de markt zijn.

(3) dakisolatie

Tot slot is dakisolatie een van de meest waardevolle investeringen. Vooral als de zolder als leefruimtewordt gebruikt is het aan te raden. Maar als men de zolder niet nodig heeft, dan heeft dakisolatie een mindere functie. Het bouwjaar van een huis met dakisolatie zegt veel over de kwaliteit van de isolatie. Dakisolatie uit 1990 is bijvoorbeeld niet te vergelijken met één uit 2013.

Hoe kan Jumba helpen?

Wij zouden Jumba niet zijn, als we dat niet simpel inzichtelijk maken en onze gebruikers ook helpen bij verduurzaming!

Energielabel en energielasten inzichtelijk

De meest basale data die we inzichtelijk kunnen maken zijn natuurlijk het energielabel en de geschatte maandlasten voor energie. Die hebben we berekend voor iedere woning in Nederland. Dat geeft voor jouw (nieuwe) woning een eerste inzicht in hoe goed de woning het nu al doet!

Verduurzamingsindicatie per woning

Hoe eenvoudig is het om jouw woning te verduurzamen? Hoe eenvoudig is het om een woning die je op het oog hebt te verduurzamen? Dat hebben we bij Jumba op basis van onder andere open data in kaart gebracht. Je ziet bij iedere woning een getal tussen 0 (moeilijk te verduurzamen) en 100 (makkelijk te verduurzamen) dat aangeeft hoe eenvoudig verduurzamen eigenlijk is.

Kosten en uitvoering

Wat het lastig maakt zijn vraagstukken rondom de kosten van verduurzaming en de uitvoering. Enerzijds gaat het om de financiering: het gaat vaak om flinke bedragen. Dus waar haal je dat geld vandaan? Financiering blijkt in de praktijk echter niet de grootste bottleneck. Zeker niet met de huidige hoge woningwaarde en de vele subsidies.

Anderzijds gaat het om de praktische invulling: als je dan eenmaal weet hoe je wil gaan verduurzamen, hoe vind je dan een adviseur en installateur die komt kijken wat er kan en de installatie ook regelen? Door een online tooltje te gebruiken kun je vaak heel eenvoudig in contact komen met een adviseur die je verder helpt.

Bereken hoe jouw (nieuwe) huis verbeterd kan worden

Er zijn diverse rekentools die eenvoudig inzichtelijk maken welke maatregelen bij jouw woning kansrijk zijn. Wij geven de voorkeur aan deze rekentool van Milieucentraal. In een paar klikken zie je wat de kansen voor jouw woning zijn, welke geschatte kosten hiermee gepaard gaan en heb je de mogelijkheid om in contact te komen met een adviseur die je verder helpt.


COMING SOON: EEN COMPLEET NIEUWE JUMBA DIENST 👇🔥

De dienstverlening op Jumba.nl wordt voortdurend uitgebreid. Om in te spelen op de roep om transparantie en onze dienstverlening voor kopers- en verkopers verder uit te breiden lanceren we binnenkort een uitbreiding van ons platform in lijn met het verbeterplan “Vertrouwen in het koopproces”. Online bieden here we come!

Benieuwd naar hoe eerlijk verkopen via Jumba werkt?

STAY TUNED!

Top