#90

Verschillende biedsystemen uitgelegd

Hoe werkt bieden op een woning? Verschillende biedsystemen uitgelegd

Vrijwel iedereen die een huis heeft gekocht of geprobeerd heeft te kopen zal het herkennen. Je vindt een huis leuk en je wil een bod doen, daarna moet je de makelaar vragen “Hoe doe ik dat eigenlijk?”. Dat is voor de grootste uitgave in je leven best vreemd, dat hier geen duidelijke landelijke afspraken over zijn. Wij bij Jumba doen dit anders en met goede reden! In deze blog leggen we je uit welke systemen er nu zijn, hoe die werken en waarom wij dit anders doen.

Biedsystemen?

Na de vraag aan de makelaar hoe je een bod moet doen krijg je meestal een mooi stukje vakjargon retour waar je weinig mee kan: “Voor deze woning hanteren wij het Amsterdamse biedsysteem”, “Bieden gaat bij deze woning per inschrijving.”. We nemen je kort mee met de biedsystemen die er zijn:

 • Biedsysteem A
  De eerste bieder die een serieus bod uitbrengt krijgt de status “eerste bieder”. Tijdens de onderhandeling met de eerste bieder, kunnen andere geïnteresseerden de woning bekijken. Zij krijgen dan te horen dat er een openingsbod op de woning rust van een eerste bieder. Het bedrag en de naam van de eerste bieder wordt niet genoemd. Als er andere geïnteresseerden zijn, dan hebben zij de mogelijkheid om eenmalig een uiterst bod uit te brengen inclusief eventuele ontbindende voorwaarden. De verkopende makelaar zal deze biedingen bespreken met de verkoper. Vervolgens krijgt de eerste bieder een uiterst koopvoorstel. 
 • Biedsysteem B (ook wel het Amsterdamse biedsysteem)
  Onderhandelingen starten pas als een bieder een tegenvoorstel krijgt van de verkoper. Tijdens deze fase zal er niet onderhandeld worden met andere geïnteresseerden. De bezichtigingen kunnen wel doorgaan. Als er meer bezichtigingen plaatsvinden, zal worden gemeld dat de verkoper in onderhandeling is. Anderen die willen kopen kunnen een eenmalig uiterst bod uitbrengen.
  De verkoper kan pas met een andere geïnteresseerde gaan onderhandelen, als de onderhandelingen met de eerste bieder zijn mislukt.
  Als dit bod beter is dan het bod van de eerste bieder, dan zal deze in de gelegenheid worden gesteld om een nieuw uiterst bod te doen.
 • Verkoop bij inschrijving
  In een overspannen markt is dit de meest gebruikte variant. Bij verkoop volgens inschrijving, mogen bieders hun uiterste bod kenbaar te maken voor een specifieke sluitdatum.

Er zijn zelfs makelaars die helemaal geen biedsysteem hanteren, maar 'gewoon wat doen'. Die gaan met alle partijen praten en voor consument is het een grote goocheltruc hoe vervolgens een koper geselecteerd wordt.

Systeem A klinkt best eerlijk, wat gaat er mis?

Alle voorgaande systemen hebben 1 zwakke en niet controleerbare schakel: De Makelaar. Laten we vooropstellen dat de meeste makelaars eerlijk en gedegen handelen. Echter er zijn helaas ook partijen in de markt, zeker nadat de titel makelaar is vrijgegeven in 1998, die het niet zo nauw nemen met de regels en graag de bal toeschuiven aan bevriende makelaars of kennissen. Daar komt ook de twijfelachtige rol van een aankoopmakelaar naar voren tijdens een verkoop bij inschrijving. Waarom wil een aankoopmakelaar de verkoopmakelaar bellen 5 minuten voordat een inschrijving sluit?

Niet altijd de beste verkoopprijs

Nog een nadeel van deze systemen is dat kopers voor het blok gezet worden om een laatste uiterste voorstel uit te brengen. Een keer maar mag een koper roepen wat hij of zij er voor wil betalen. Een concreet voorbeeld van een makelaar:

Makelaar A had een appartement te koop met een vraagprijs van €350.000. Er waren meerdere bieders waardoor iedereen (conform systeem B) nog een uiterst voorstel mocht uitbrengen. Uiteindelijk wordt er verkocht aan partij Y voor €365.000 omdat deze het hoogste bod had. Later spreekt de makelaar een ‘verliezende’ bieder die vraagt “Voor hoeveel is het appartement nu uiteindelijk verkocht?”. Na de koopsom te hebben gehoord zegt deze man “Pfff, ik had er best €370.000 voor willen betalen, maar kreeg de kans niet meer”.

Buiten het feit dat de makelaar zijn werkwijze achteraf niet controleerbaar is zit een groot manco in het huidige systeem dus in het feit dat een bieder maar 1 keer de afweging kan maken wat iets waard is.

Hoe kan het wèl eerlijk?

Daar hebben we bij Jumba.nl goed over nagedacht en samen met verkoopplatform iSalu een transparant en eerlijk biedsysteem voor gemaakt. Hier kunnen geïnteresseerden transparant en zonder makelaars-hordes bieden op een woning. Zo krijg je als verkoper ook altijd de beste en eerlijke marktwaarde voor je woning. 

COMING SOON: EEN COMPLEET NIEUWE JUMBA DIENST 👇🔥

De dienstverlening op Jumba.nl wordt voortdurend uitgebreid. Om in te spelen op de roep om transparantie en onze dienstverlening voor kopers- en verkopers verder uit te breiden lanceren we binnenkort een uitbreiding van ons platform in lijn met het verbeterplan “Vertrouwen in het koopproces”. Online bieden here we come!

Benieuwd naar hoe eerlijk verkopen via Jumba werkt?

STAY TUNED!

Top