#19

Een huis kopen van bekenden? Regel het lekker zelf!

Tijdens dat gezellige diner met vrienden vertellen ze dat ze eigenlijk groter willen gaan wonen. Oeh, zij hebben nu precies de plek die jij zoekt. Misschien kun jij het huis van je vrienden wel kopen! En zo zijn er wel meer situaties waarin je een huis kunt of wilt gaan kopen van bekenden of familie. Neem bijvoorbeeld het fijne huis van oom Jan en tante Truus die kleiner gaan wonen. Of het huis van oma, die niet meer op zichzelf kan wonen. 

"Start jouw eigen woonavontuur, omzeil in 6 simpele stappen de broeierige woningmarkt en regel jouw nieuwe woning zelf!"

Klinkt het bekend? Een huis kopen van vrienden of familie komt vaker voor dan je denkt. Sterker nog, in deze broeierige huizenmarkt is het ook nog eens extra interessant. Want een huis kopen vóórdat het op de markt is – en dan ook nog eens van bekenden – is eigenlijk superslim. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Wat is het verschil met kopen van onbekenden? En waar moet je rekening mee houden? Het is niet zo ingewikkeld, want je regelt het lekker zelf!

#1 Prijs 

Je moet het eens zijn over de prijs, ja logisch! Dit moet natuurlijk geen issues opleveren. Hoewel hier voor jou een taak ligt om onderzoek te doen wat het huis waard is, moet vooral de verkoper hier zijn zaakjes op orde hebben. De verkoper moet weten voor welke prijs hij het huis aan jou wil verkopen. Trouwens als hij het huis hier aanmeldt weet hij gauw genoeg wat het waard is. Just saying… Een onafhankelijk inspecteur (die je hier makkelijk kan vinden) kan een controle uitvoeren voor een goede waardebepaling van de woning. Op die manier voldoen jullie ook gelijk aan de eisen voor het afsluiten van een hypotheek.

#2 Elkaar informeren

Als je het huis van iemand anders koopt, is het doorgaans geen nieuwbouwwoning en dus heb je te maken met een bepaalde staat waarin het huis verkeert. Het is belangrijk dat jij hier goed van op de hoogte bent en dat de verkoper jou dus goed bijpraat. Dit is trouwens bij een koop van onbekenden net zo belangrijk. Maar als je iets koopt van familie of vrienden ligt het nét nog een tikkie gevoeliger als er wat verborgen gebreken uit de kast komen… Dat ongemakkelijke gesprek wil je achteraf niet voeren toch?

#3 Financieel advies

Prijs, check! Info, check! Dan heb je nu nog financieel advies nodig. Want een huis is geen ‘handjeklap’ en ook al koop je van bekenden, je doet met elkaar simpelweg een zakelijke transactie. Dat regelen we dus wel even netjes en professioneel toch? En makkelijk zat, want via Jumba kun je alles rondom je financiering regelen. Je vindt adviseurs en informatie over de mogelijkheden van financiering.

#4 Overeenkomst

En dan… de overeenkomst. Die wordt opgesteld door iemand die jullie ook easypeasy zelf regelen. Denk vooral met elkaar en jullie adviseurs goed na over de ontbindende voorwaarden en voorbehouden. Ja ook (of misschien wel juist!) bij bekenden. Zullen we die familieruzie maar gewoon even voorkomen? Neem alles goed met elkaar door, maak duidelijke afspraken en laat ze op papier zetten. We zeiden het al: het blijft nu eenmaal een zakelijke transactie.

#5 Notaris 

Nou, het lijkt erop dat je alles goed geregeld hebt. Mooi; op naar de notaris (of een online alternatief als dit). Bij de notaris - die je als koper zelf kunt kiezen - vindt de juridische overdracht van het huis plaats. Als je hier straks weg gaat is het huis van jou! Na het tekenen van de transportakte en hypotheekakte is de woning niet meer van jouw vrienden of familie maar ben jij toch heus de nieuwe eigenaar. Hoera!

#6 Feestje 

Een huis kopen wordt bijna altijd ervaren als ingewikkeld en complex. Zonde! Want hierdoor vergeet je nog weleens dat het een heel mooie en feestelijke aangelegenheid is. Niet alleen voor de koper, maar ook voor de verkoper. Iedereen heeft namelijk wat te vieren. Extra leuk dus dat jij dit feestje samen met jouw vrienden of familie kunt vieren. Winning! 

Moraal van dit verhaal? Een huis kopen van familie of vrienden is niet alleen slim, maar ook nog eens extra leuk. En - easy does it - via het juiste platform en de bij jullie passende adviseurs regel je het gemakkelijk zelf!

Top