#27

Kun je een hypotheek afsluiten als je rood staat?

Kun je een hypotheek afsluiten als je rood staat? 

Je bent halsoverkop verliefd geworden op een huis. En na flink onderhandelen is je bod geaccepteerd. Nu kun je aan de slag met het regelen van je hypotheek. Dat je persoonlijke leningen en kredieten invloed hebben op het bedrag dat je mag lenen, wist je al. Maar via-via heb je gehoord dat ook rood staan op je betaalrekening je maximale hypotheek kan verlagen. Hoe zit dat precies? 


Rood staan op je betaalrekening 

Bij bijna alle banken heb je de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Dat is soms best handig, want zo kun je toch dat paar nieuwe schoenen kopen terwijl je salaris nog niet gestort is. Rood staan wordt echter gezien als een schuld. Je neemt namelijk meer geld op dan er op je rekening staat. Dat geld leen je van de bank. BKR-registratie: hoe werkt dat? 

Alle leningen en kredieten die je aangaat, worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Denk hierbij aan creditcards, doorlopende kredieten en persoonlijke rekeningen. Maar dus ook het bedrag dat je rood staat of hebt gestaan op je betaalrekening. Het BKR houdt precies bij wanneer de leningen zijn afgesloten, hoe lang de looptijd is en of je jouw betalingsverplichtingen nakomt. Als je eenmaal een registratie hebt, verdwijnt deze pas na 5 jaar na het aflossen van de lening. Schuld en hypotheek 

Geldverstrekkers zijn aangesloten bij het BKR. Zij zijn verplicht om jouw kredietwaardigheid te checken op het moment dat je een hypotheek aanvraagt. Staat er een BKR-notering op jouw naam? Dan kun je minder lenen voor de koop van jouw toekomstige woning. Zo nemen ze jou, maar ook zichzelf in bescherming. Jullie hebben immers beide een probleem als jij je hypotheek niet kunt terugbetalen. 

De optie om rood te staan 

Heb je nog nooit rood gestaan op je betaalrekening, maar heb je bij jouw bank wel de mogelijkheid hiertoe? Dan denk je misschien dat dit niet op jou van toepassing is. Fout! Alleen de mogelijkheid tot rood staan, kan al zorgen voor een BKR-notering. Check dus goed of dit bij jouw bank het geval is en zorg dat je, als je een hypotheek gaat afsluiten, de mogelijkheid tot rood staan stop zet. Weet je tenminste zeker dat de geldverstrekker uitgaat van het juiste maximale hypotheekbedrag. 

Wil jij weten welke factoren nog meer invloed hebben op het bedrag dat je mag lenen voor de koop van jouw woning? En hoe groot die invloed dan precies is? Download dan de gratis checklist ‘Schuld en Hypotheek’.

Top