#30

Een woning kopen met of zonder aankoopmakelaar - Jumba.nl

Een woning kopen met of zonder aankoopmakelaar 

Heb je een mooie woning gevonden op Jumba en ben je klaar om de interesse concreet te maken? Leuk, maar vooral ook heel spannend! Er komt immers nogal wat op je af. Best logisch dat je een aantal vragen hebt. Twijfel je bijvoorbeeld over het inschakelen van een aankoopmakelaar? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen, zodat je zelf kunt beslissen of je jouw droomhuis met of zonder makelaar wilt kopen.

De aankoopmakelaar 

Je bent als potentiële koper van een woning niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Een huis kopen zonder makelaar is tevens vaak goedkoper. Maar een aankoopmakelaar biedt zeker ook voordelen. Wat doet zo’n makelaar nou eigenlijk?

Maak gebruik van de kennis en ervaring

Een aankoopmakelaar kent het aankoopproces als geen ander. Hij is een expert op gebied van het kopen van huizen: hij hakt immers dagelijks met het bijltje. Van die kennis en ervaring kun jij handig gebruik maken bij het kopen van een woning.

Kennis van de huizenmarkt

De huizenmarkt draait op volle toeren. De prijzen stijgen, er worden meer woningen verkocht en tegelijkertijd neemt het aanbod af. Een groot voordeel is dat een aankoopmakelaar precies weet wat er speelt op de markt. Het nadeel van zelf een huis kopen is dat je afhankelijk bent van huizenwebsites. Vaak weet een aankoopmakelaar als eerste welke huizen te koop aangeboden worden - nog voordat deze op huizenwebsites, zoals Jumba, verschijnen. Schakel jij een makelaar in voor de aankoop van een huis, dan heb je dus de eerste keuze. En dat kan best interessant zijn in een markt waar huizen als warme broodjes over de toonbank vliegen.

Hulp bij het hele aankoopproces...

Een aankoopmakelaar kan je echter met veel meer helpen dan alleen het zoeken naar een huis. Hij of zij kan ook voor je bieden en onderhandelen over de vraagprijs. En is de koop eenmaal rond? Dan kan de makelaar je helpen met het opstellen en controleren van het voorlopig koopcontract. Zo weet je zeker dat alles er op de juiste manier in staat: van koopsom tot ontbindende voorwaarden. 

...of alleen bij sommige onderdelen 

Het kan natuurlijk zijn dat je geen hulp nodig hebt tijdens het hele aankoopproces, maar liever ook geen huis koopt zonder makelaar. Sommige mensen willen zelf een huis kopen en alleen hulp tijdens het bieden en onderhandelen. Anderen alleen tijdens de overdracht bij de notaris. Is een aankoopmakelaar in dat geval niet een beetje te veel van het goede? Nee hoor. Wanneer je een makelaar inschakelt bij de aankoop van een huis, betekent dat niet dat je alles uit handen moet geven. Je bepaalt zelf waarmee hij of zij jou helpt.

Voor beide situaties, hulp bij het hele proces of alleen bij sommige onderdelen, kom je eenvoudig met een aankoopmakelaar in contact via Jumba. 

Niet emotioneel betrokken 

Waar jij emotioneel betrokken bent bij het kopen van je droomhuis, is een aankoopmakelaar dat niet. Ook dat is een voordeel. Een goede makelaar houdt je met beide benen op de grond bij het kopen van een woning. Hij of zij zal een goede afweging maken tussen de prijs, marktwaarde en eventuele gebreken. Zo zorgt hij dat je je niet laat leiden door emoties en uiteindelijk misschien wel teveel betaalt voor je droomwoning.

Makelaarscourtage 

Naast de voordelen van het kopen van een woning met een aankoopmakelaar, zijn er ook nadelen. Zo betaal je natuurlijk wel voor de diensten van een aankoopmakelaar. In de meeste gevallen is dit een makelaarscourtage van 1 of 2% van de aankoopprijs van de woning. Het gevaar hierbij is dat de makelaar minder moeite doet tijdens de onderhandelingen. Hoe hoger de aankoopsom, hoe meer hij immers verdient. Het is dus beter om vooraf een vast tarief af te spreken. 

Extra kosten 

Sommige aankoopmakelaars rekenen nog extra kosten, bijvoorbeeld voor een advertentie. Deze komen bovenop de courtage. Ook is de prijs soms exclusief 21% btw. Zorg dat je deze extra kosten inzichtelijk hebt en leg alle afspraken vast in een contract. Het is vervelend als je achteraf voor verrassingen komt te staan. 

Wel of geen aankoopmakelaar?

Wanneer je ervoor kiest om je droomwoning met een makelaar te kopen, kost het je al snel enkele duizenden euro’s. Daar krijg je echter wel deskundigheid en ervaring voor terug. Een aankoopmakelaar inschakelen is dus vooral handig als je zelf nog niet zo goed weet hoe je zelf een huis kunt kopen.

Met bovenstaande voor- en nadelen kun je voor jezelf beslissen of je een woning met of zonder een aankoopmakelaar wil kopen. Kies jij ervoor om geen aankoopmakelaar in te huren en zelf een huis te gaan kopen, inclusief bieden en onderhandelen? Download dan het e-book ‘Bieden en onderhandelen’. Dit e-book zit vol met tips en tricks voor het kopen van een woning zonder aankoopmakelaar. Zo weet je precies hoe je kunt bepalen wat een redelijke prijs is voor die woning en hoe je kunt onderhandelen over de vraagprijs. Downloaden is gratis en vrijblijvend!

Top