#60

Wat gebeurt er met je hypotheek na een scheiding of overlijden van je partner?

Een scheiding of het overlijden van je partner is al erg genoeg. Zonder dat je ook nog eens rekening moet houden met praktische zaken zoals je hypotheek. Duidelijke informatie is dan ontzettend bruikbaar. In dit artikel lees je wat een scheiding of overlijden voor gevolgen heeft voor je hypotheek.

Hypotheek bij een scheiding

Ten eerste is het van belang om te weten of jullie wel of niet getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Is dat wel het geval, dan zijn jullie beide voor de helft eigenaar van de woning. Jullie zijn dan dus ook beide verantwoordelijk voor jullie deel van de schuld. Zijn jullie niet in gemeenschap van goederen getrouwd, dan hebben jullie waarschijnlijk een andere verdeling afgesproken.

Blijft een van jullie in het huis wonen?

Dan zal de ene de andere moeten uitkopen. De geldverstrekker zal dan degene die niet in het huis blijft wonen ontdoen van zijn hoofdelijke aansprakelijkheid. Er zal dan opnieuw gekeken moet worden naar zaken als inkomen en vaste lasten.

De bank of geldverstrekker zal ook kijken naar veranderde hypotheeknormen. Dit wordt gedaan om zowel jou te beschermen tegen te hoge leningen en om er zeker van te zijn dat de hypotheek gewoon kan worden afgelost.

Gaan jullie het huis verkopen?

In dit geval kunnen jullie met de opbrengst de hypotheek in één keer aflossen en ieder weer een nieuwe hypotheek afsluiten volgens de gebruikelijke regels. Check hiervoor wat je maximaal kunt lenen.

In het geval van overwaarde dien je dit gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning. Doe je dat niet, kun je niet meer volledig gebruiken maken van de hypotheekrenteaftrek. In het geval van een restschuld, delen jullie die ook samen. Wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kan in sommige gevallen de restschuld worden kwijtgescholden.

Hypotheek bij een overlijden

Wanneer een van jullie komt te overlijden, blijven de maandlasten in principe gelijk. Als je genoeg verdient om deze lasten te kunnen opvangen, kun je de hypotheek gewoon blijven betalen. Is dat niet het geval, kun je meestal nog rekenen op het nabestaandenpensioen van je partner. Dit zal een stuk lager zijn dan het inkomen van je partner, maar kan in sommige gevallen genoeg zijn om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen.

Verzekering

De meeste banken en geldverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De kans is dus groot dat je deze verzekering al hebt. In dit geval kun je de uitkering van deze verzekering gebruiken om de maandlasten te betalen.

Halfwezenuitkering

Heb je thuiswonende kinderen van 18 jaar of jonger? In dat geval krijg je van de overheid een halfwezenuitkering, wat neerkomt op 20% van het minimumloon. De halfwezenuitkering geldt per gezin en niet per kind.

Onafhankelijk advies over jouw financiële situatie?

Wanneer je gaat scheiden of wanneer je partner overlijdt, zijn er veel financiële zaken die geregeld moeten worden. Zeker op het gebied van je hypotheek. Het kan verstandig zijn om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen, zoals Independer. Wij hebben experts voor iedere situatie.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top