#39

Energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek

Energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek 

De meeste woningen worden verkocht met een energielabel. Zo kun je in één oogopslag zien hoe energiezuinig een huis is. Heb jij een woning op het oog met een laag energielabel? Dan kun je overwegen om energiebesparende maatregelen te treffen. Dat is goed voor het milieu, je energierekening en de waarde van de woning. Maar wél een grote investering. Gelukkig kun je de kosten vaak meefinancieren in je hypotheek. We vroegen Knab Hypotheken om uitleg. 

Wat zijn energiebesparende maatregelen? 

Energiebesparende maatregelen (EBM) zijn alle blijvende verbeteringen aan je huis waardoor je energiegebruik omlaag gaat. Denk aan zonnepanelen op het dak, dubbelglas in de ramen of isolatie van muren en de vloer. Kun jij aantonen dat je wilt investeren in je huis energiezuiniger maken, dan mag de geldverstrekker jou meer daarvoor geld uitlenen. 

Meefinancieren in je hypotheek 

In 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Alle bijkomende kosten, voor bijvoorbeeld hypotheekadvies en de notaris, moet je dus met eigen geld betalen. Voor energiebesparende maatregelen geldt echter een uitzondering. In dat geval mogen de kosten voor deze voorzieningen worden meegefinancierd, mits de lening na de verbouwing niet meer dan 106% van de waarde van de woning bedraagt. 

Rekenvoorbeeld 

Stel: je koopt een huis met een marktwaarde van € 200.000. Normaalgesproken mag je € 200.000 lenen bij de bank. Investeer jij € 12.000 aan energiebesparende maatregelen, dan mag je dit bedrag meefinancieren in je hypotheek. Jouw maximale hypotheek komt dan neer op € 212.000. 

Kwaliteitsverbetering 

Investeer je naast energiebesparende maatregelen ook in een kwaliteitsverbeterende verbouwing, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of de aanleg van een tuin? Dan wordt jouw maximale hypotheek bepaald aan de hand van 100% van de marktwaarde na de kwaliteitsverbeterende verbouwing, plus de kosten voor de voorzieningen. Ook hiervoor geldt een maximum van 106% van de woningwaarde na verbouwing. 

Rekenvoorbeeld 

Stel: je koopt net zoals in het vorige voorbeeld een woning met een marktwaarde van € 200.000. Door een kwaliteitsverbeterende verbouwing van € 10.000 is de woning € 6.000 in waarde gestegen. De nieuwe woningwaarde is dus € 206.000. Als je € 12.000 in energiebesparende maatregelen investeert, komt jouw maximale hypotheek neer op ( € 206.000 + € 12.000 ) = € 218.000. 

Energiezuinig of zelfs -neutraal 

Klinkt ideaal, extra lenen voor je hypotheek. Maar het kan nog beter. Koop je een energieneutrale woning? Dan kun je zelfs tot € 25.000 extra optellen bij je maximale hypotheek. Ook hier geldt de voorwaarde dat de extra financieringsruimte echt moet worden ingezet voor de energiebesparende verbouwing. 

De geldverstrekker komt je tegemoet! 

Je maximale hypotheek is niet alleen afhankelijk van de waarde van de woning, maar ook van je inkomen. Als jij zoveel extra wilt lenen voor energiebesparende maatregelen, moet dat dus ook kunnen op basis van je inkomen. Gelukkig komen geldverstrekkers je hier wel in tegemoet. Omdat energiebesparende voorzieningen je energiekosten verlagen, wordt maximaal € 9.000 van de verbouwing buiten beschouwing gelaten. Let op: hiervoor moet je wel een toetsinkomen hebben van minimaal € 33.000. De verruiming van de leenregels maakt het dus een stuk aantrekkelijker om energiebesparende maatregelen te treffen.

Top