#59

Een huis kopen? Dat doe je samen met je vrienden!

Hoe kan je een huis kopen met vrienden?

Het staat al langer op je to-do-lijst: een eigen huis kopen. Alleen is jouw maximale hypotheek net niet hoog genoeg en heb je geen partner waarmee je de kosten kunt delen. Mission impossible dus? Net als je je plannen overboord wil gooien, krijgen jij en je vrienden het idee om samen een huis te kopen. Klinkt best gezellig, maar mag dat eigenlijk wel? Knab legt het uit.

Twee situaties

In de huidige booming woningmarkt komt het steeds vaker voor dat twee of meerdere vrienden samen een huis kopen. Dat kan op twee manieren: een van jullie koopt de woning of jullie kopen het huis samen.

  1. Een van jullie koopt het huis

Misschien is er één persoon in jouw vriendengroep met voldoende inkomsten. Als je dan besluit om hem of haar het huis te laten kopen en bij diegene in te wonen, kun jij huur betalen. Of andersom. In dit geval moet de geldverstrekker toestemming geven om een deel van de woning te verhuren. En we hebben slecht nieuws, want dit gebeurt helaas bijna nooit.

2. Jullie kopen samen het huis

Een andere en meer logischere optie is om het huis samen met jouw vriend of vriendin te kopen en een hypotheek af te sluiten op beide namen. Het bedrag dat jullie maximaal kunnen lenen wordt dan op dezelfde manier berekend als dat je samen met een eventuele partner een huis zou kopen. Het inkomen van degene die het minst verdient, wordt bijvoorbeeld voor 70% meegeteld.

De risico’s

Samen met vrienden een huis kopen klinkt mooi in theorie, maar in de praktijk heeft het vaak best wat voeten in de aarde. In het laatste geval zijn jullie immers beide verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Mocht een van jullie de lasten niet meer kunnen opbrengen, dan kan het voorkomen dat de ander voor alle kosten opdraait.

Koop je samen met vrienden, dan is het dus belangrijk om goede afspraken te maken. Net zoals je met een eventuele partner zou doen met een samenlevingscontract. Wie betaalt bijvoorbeeld de vaste lasten en wie draagt bij de boodschappen? En nog belangrijker: wat gebeurt er met het huis als een van jullie wilt verhuizen of komt te overlijden? Daarnaast kan het voorkomen dat jullie plotseling verzeild raken in een ruzie. Wat doe je als het echt uit de hand loopt?

Bereken jouw hypotheek

Iedere situatie is natuurlijk anders. Denk jij erover om een hypotheek af te sluiten met vrienden? De eerste stap is het berekenen van jullie maximale hypotheek. Zo weten jullie gelijk of jullie die droomwoning wel kunnen betalen.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top