#76

Dit verandert er voor huizenkopers en huisbezitters in 2020

Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn de plannen voor 2020 bekendgemaakt. Dat geldt ook voor de planning omtrent de woningmarkt. Deze zijn voornamelijk gericht op het verkleinen van het woningtekort. In dit artikel vind je de plannen en maatregelen op een rij.

Woningmarkt

Er is een tekort op de woningmarkt. De overheid wil € 350 miljoen investeren om dit tekort terug te dringen en meer woningen te bouwen. Ook wordt er € 2 miljard vrijgemaakt om het vinden van een woning voor starters en middeninkomens makkelijker te maken.

Woningcorporaties

Om woningcorporaties te stimuleren om meer woningen te bouwen, gaat het kabinet de verhuurdersheffing verlagen. Deze heffing is een belasting op sociale huurwoningen en gaat met € 100 miljoen per jaar omlaag over een periode van tien jaar. Hiermee besparen de corporaties € 1 miljard, wat ze kunnen gebruiken voor nieuwbouw.

Inkomensgrens sociale huur

De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor sociale huur met een meerpersoonshuishouden stijgt in 2020 van € 38.035 naar € 42.000. Ook krijgen woningcorporaties de ruimte om op lokaal niveau maatwerk te leveren en beslissingen te nemen.

Bouwfonds gemeenten

Het kabinet maakt € 1 miljard beschikbaar voor gemeenten. Dit bedrag moet de gemeenten overhalen om meer bouwgrond beschikbaar te stellen voor nieuwbouw.


Verlaging energiebelasting

Om duurzaam energiegebruik te stimuleren, gaat de energierekening omlaag voor huishoudens. De belasting op aardgas gaat omhoog en die op elektriciteit omlaag. Onder de streep betaal je daardoor minder energiebelasting. Huishoudens met een gemiddeld gebruik gaan jaarlijks naar verwachting € 100 betalen.


Hypotheekrente hogere inkomens

Voor inkomens in de hoogste belastingschijf wordt het maximale aftrektarief van de hypotheekrente afgebouwd. Vanaf 2020 wordt dit versneld. De aftrekbare rente en kosten van een eigen woning zijn nu nog aftrekbaar tegen 49%. In 2020 is dit 46% en per 2023 wordt dit percentage verlaagd naar 37,05%. Deze aanpassing geldt ook voor andere kosten voor je woning die je kan aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld de kosten van de notaris of hypotheekadvies.

Lees ook: Hoe werkt het oversluiten van jouw hypotheek?


MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Met korting lid worden en alles weten over de voordelen van een lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis? Klik dan hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Weten of je jouw droomhuis kan betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.Top