#82

Dertig procent gemeenten onbetaalbaar voor modale starter op de huizenmarkt

Voor alleenstaanden – met modaal inkomen én 20 duizend euro eigen geld - die hun eerste bescheiden woning willen kopen, is gemiddeld bijna een derde van de Nederlandse gemeentes onbereikbaar. De huizenprijzen liggen hier voor hen te hoog. Dit blijkt uit een analyse van de Eigengeldkaarten die Independer samen met Woonplatform Jumba.nl ontwikkelde. De situatie is het nijpendst in de provincie Utrecht, waar woningen in maar liefst 85 procent van de gemeentes te duur zijn voor deze groep starters. De Eigengeldkaarten laten zien hoeveel eigen geld je als starter - per gemeente - gemiddeld moet meenemen voor de aankoop van een woning. De kaart genereert hiervoor een overzicht op basis van inkomen, woonsituatie en het gewenste woonoppervlakte.

107 van de 355 gemeentes te duur voor starter
Uit analyse van de Eigengeldkaarten blijkt dat in 107 van de 355 Nederlandse gemeentes huizen gemiddeld te duur zijn voor de genoemde groep alleenstaande starters met een modaal inkomen van 36 duizend euro en 20 duizend euro eigen geld. In de provincie Utrecht liggen de beperkingen voor hen het hoogst. Uit een provinciale zoekopdracht blijkt dat er in 22 van de 26 Utrechtse gemeenten geen woningen zijn die gemiddeld nog binnen hun bereik liggen.

Starter moet gemiddeld bijna 20 duizend euro meenemen bij huisaankoop
De kaart toont aan dat een alleenstaande starter in Nederland gemiddeld bijna 20 duizend euro eigen geld moet kunnen neerleggen voor de aankoop van een huis van 55 tot 65 m2. Dit is een bescheiden woonoppervlak afgezet tegen het gemiddeld woonoppervlak van 88m2 voor een eenpersoonshuishouden volgens CBS. Het grootste deel van de starters (68%) brengt maximaal 20 duizend euro aan eigen geld mee bij het kopen van een woning (bron Hypotheken Data Netwerk).

Meer zorgen over eigen geld
Zonder eigengeld kun je geen huis kopen. Je moet op z’n minst altijd de kostenkoper (overdrachtsbelasting, notaris en taxatie) zelf betalen. Omdat het vaak om serieuze bedragen gaat, zijn het dus spannende beslissingen. Helemaal nu de Corona-crisis voor financiële onzekerheid zorgt. De hypotheek-adviseurs van Independer merken dat in gesprekken met klanten. “Klanten zijn natuurlijk altijd bewust bezig met hun eigen geld, maar de laatste weken krijgen we veel meer vragen om mee te denken over hoe de eigengeldinvestering zo laag mogelijk te houden,” zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekmanager bij Independer. Ze voegt toe: “Op deze manier bouwen ze ook een buffer op, wat toch best verstandig is in deze tijd. Veel geldverstrekkers vragen ook specifiek naar zo’n buffer.‘

Huizenprijzen dalen (nog) niet door Corona-crisis
Tot nu toe heeft de Corona-crisis nog geen significante effecten op de huizenprijzen. Sander van der Aa, mede-oprichter bij woonplatform Jumba.nl: “De Corona-crisis blijkt tot nu toe nog weinig effect te hebben op de huizenprijzen, ze stijgen zelfs licht. Dat is eigenlijk ook wel logisch. Het te kort aan passende woningen is de afgelopen tijd zeker niet afgenomen en huizenprijzen reageren altijd langzamer op maatschappelijke en economische omstandigheden. Ze stijgen en dalen niet zo snel als bijvoorbeeld aandelen dit doen.” 

Eigengeldkaart Nederland
Hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn:

• Je inkomen (op basis hiervan wordt je maximale hypotheeklening vastgesteld)
• De regio waarin je wil kopen
• Het aantal vierkante meters dat wil je wil kopen

Eigen geld kan naast spaargeld, lenen of de overwaarde van je oude huis, een schenking zijn. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning biedt de mogelijkheid om maximaal een ton vrij van schenkbelasting te kunnen schenken. De schenking hoeft niet persé van je ouders te zijn. Ook oma of de gulle buurman mogen je het geld schenken.

Jumba.nl en Independer maakten de Eigengeldkaart van Nederland. Hierop is visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld je gemiddeld nodig hebt bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. Voor de berekening van het eigen geld is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie, wensen en de actuele rentestand. Dat bedrag kun je als je wilt uitrekenen in de tool van Independer. Ben je nieuwsgierig naar de waarde van je eigen woning of een nieuwe woning? Doe dan eens de wooncheck van Jumba

Over woonplatform Jumba.nl
Jumba.nl (onderdeel van TJIP) werkt aan een toegankelijke, transparante en begrijpelijke woningmarkt. Door vraag en aanbod beter zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden, lost Jumba een deel van de krapte op de woningmarkt op. De Eigengeld-kaarten maken de stand van de woningmarkt en de positie van woonconsumenten een stuk inzichtelijker. Op Jumba.nl is álle informatie over de woningmarkt aanwezig, zodat een consument zelf bepaalt of ze goed zit, of een volgende stap zet. Jumba.nl ondersteunt hierbij. Gebruikers kunnen zelf snel en gemakkelijk contact leggen met elkaar of met professionals (bijv. makelaars) die de transactie begeleiden. Doordat Jumba.nl onder andere een inschatting van de actuele woningwaarden van alle koopwoningen in Nederland maakt, ontstaat een volledig zicht op de woningmarkt in Nederland. 98,8% van alle woningwaarden in Nederland zijn verwerkt in de eigengeld-kaarten.

Over Independer
Independer is het grootste digitale vergelijkings- en adviesplatform van Nederland voor verzekeringen, bancaire producten, hypotheken en energie. Via Independer kunnen mensen hun hypotheek zelf afsluiten (execution only) of via een adviseur. Vorig jaar introduceerde Independer het eerste deel van het gedigitaliseerd hypotheekadvies. Independer is onderdeel van DPG Media.

Top