#49

Kun je een hypotheek ook financieren vanuit je BV? En hoe?

Kun je een hypotheek ook financieren vanuit je BV? En hoe? 

Ben jij aandeelhouder van een BV en ben je van plan om binnenkort een hypotheek af te sluiten? Goed nieuws: in sommige gevallen is het mogelijk om je hypotheek (deels) te financieren vanuit jouw BV. Je kunt hierdoor profiteren van fiscaal voordeel. Wij vertellen je (samen met Knab) hoe dit in zijn werk gaat. 

Lenen uit je BV 

Normaal gesproken los jij je hypotheekschuld af bij een bank. Maar wanneer je een hypotheek afsluit bij je BV, los je de schuld af aan je eigen bedrijf. Dit is een goede optie wanneer je een groot bedrag op je zakelijke rekening hebt staan wat je niet direct nodig hebt voor je BV. Dit kun je mooi gebruiken om je woning te financieren. 

Wat zijn de voordelen? 

Wanneer je een hypotheek afsluit bij een hypotheekverstrekker, ben je de rente die je betaalt kwijt. Wanneer je geld leent van je BV, stop je de rente als het ware in je eigen onderneming. Hou hierbij wel rekening met het feit dat de rente binnen de BV vaak wordt belast tegen het vennootschapstarief. De rente is aftrekbaar in de vierde schijf van de inkomstenbelasting (momenteel 49,5%) 

Daarnaast geldt een schuld aan je BV fiscaal nog steeds als ‘eigenwoningschuld’. Je kunt dus ook gewoon profiteren van hypotheekrenteaftrek. Verder heb je ook niet te maken met strenge financieringseisen, die kun je namelijk zelf bepalen. Uiteraard moet het bedrag wel passen binnen je maximale leencapaciteit op basis van je vastgestelde toetsinkomen. 

Wat zijn de voorwaarden? 

Voor je direct een gat in de lucht springt, moet je eerst even goed kijken naar de voorwaarden van deze financieringsconstructie. Bepaal daarna pas of lenen van je eigen BV voor jou een geschikte optie is. 

Bepaal of je het geld echt kunt missen 

Wanneer jij een hypotheek afsluit bij je eigen BV, moet je er wel zeker van zijn dat je onderneming dit geld langdurig kan missen. Wees bijvoorbeeld bedacht op eventuele pensioenverplichting. Er moeten altijd voldoende vrij uitkeerbare reserves aanwezig zijn. Overleg van tevoren met een accountant voor je besluit om geld te lenen van je BV. 

Registreer je hypotheek bij de Belastingdienst 

Wanneer jij een hypotheek afsluit bij een hypotheekverstrekker, wordt dit doorgegeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst wil hoe dan ook weten hoe jij aan het geld bent gekomen. Je zult de lening bij jouw BV dus ook moeten registreren bij de Belastingdienst. Daarnaast is het noodzakelijk om een contract op te stellen dat voldoen aan alle eisen voor een hypotheekverstrekker. 

Pas de statuten van je BV aan 

Een BV mag alleen geld uitlenen wanneer in de statuten staat vermeld dat dit is toegestaan. Staat dit er niet in, zul je het moeten laten checken en aanpassen door een notaris. 

Bereken jouw maximale hypotheek 

Hoewel jij van plan bent om jouw hypotheek bij jouw eigen BV af te sluiten, moet je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen. Bij Knab bereken je gratis en snel jouw maximale hypotheek en je bijbehorende maandlasten.


Meer info nodig?! Hebben we!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!  Of maak een zoekopdracht aan en ontvang alerts!

Zelf eerst eens vrijblijvend kijken hoe jouw woning in de markt ligt? Kom direct in contact met andere woningzoekers. Dat doe je hier!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent. 

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top