#62

Wordt 2019 jouw woonjaar?

Wil jij volgend jaar een huis kopen? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je niet achter het net vist. In 2019 gaan er een aantal hypotheekregels op de schop. Dat kan invloed hebben op de hoogte van jouw maximale hypotheek. In dit artikel lees je wat er verandert. En wat niet.

Wil jij volgend jaar een huis kopen? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je niet achter het net vist. In 2019 gaan er een aantal hypotheekregels op de schop. Dat kan invloed hebben op de hoogte van jouw maximale hypotheek. In dit artikel lees je wat er verandert. En wat niet.

Maximale hypotheek op basis van je inkomen

De hoogte van je maximale hypotheek hangt af van een aantal factoren. Een van de belangrijkste factoren is je inkomen. Het Nibud stelt ieder jaar vast welk percentage van je inkomen je mag besteden aan hypotheeklasten. Dat noem je ook wel de woonquote.

In 2019 is de woonquote vrijwel gelijk aan 2018. Toch is er een goede kans dat jij volgend jaar iets meer kan lenen. Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met de verwachte loonstijging van 2,9%.

Hypotheek voor tweeverdieners

Wanneer je samen met je partner een huis koopt, tellen niet beide inkomens mee bij de berekening van je maximale hypotheek. Zo wordt voorkomen dat jullie in de problemen komen als één van jullie beiden de hypotheek niet meer kan betalen. Het tweede inkomen telt in 2018 voor 70% mee. In 2019 is dat niet anders.

De waarde van de woning

Naast je inkomen speelt de woningwaarde een rol bij het bepalen van je maximale hypotheek. Zowel in 2018 als 2019 mag je 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Dat betekent dus dat je alle bijkomende kosten — denk aan de kosten voor hypotheekadvies en de notaris — moet betalen met eigen geld.

Meer lenen voor een energiezuinige woning
Heb je je oog laten vallen op een energiezuinige of energieneutrale woning? Voor een energiezuinige woning kan je in 2019 € 20.000 bovenop je maximale hypotheek lenen. Dat is € 5.000 minder dan in 2018. Koop je een nul-op-de-meter-woning met een energieprestatiegarantie van 10 jaar, dan mag je € 25.000 extra lenen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Als je een hypotheek afsluit met NHG geef je de bank de garantie dat je hypotheek wordt afbetaald. Ook als jij door omstandigheden je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Dit komt doordat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) — de partij achter NHG — garant staat voor je hypotheek. In ruil daarvoor krijg je vaak een lagere rente.

Wil jij in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG? Dan mag jouw woning niet meer kosten dan € 265.000. In 2019 gaat de kostengrens omhoog naar € 290.000. Als je besluit om energiebesparende maatregelen te treffen in je nieuwe woning, is de maximale koopprijs van de woning zelfs € 307.400.

Afsluiten NHG

Het afsluiten van een hypotheek met NHG wordt volgend jaar ook goedkoper. De zogenaamde borgtochtprovisie gaat namelijk omlaag van 1% naar 0,9% van de hypotheeksom.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Tot slot een regel die elke huiseigenaar in zijn of haar portemonnee gaat voelen: de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken daalt van 49,5% naar 49%. Ditmaal nog een klein stapje, maar vanaf 2020 zal de hypotheekrenteaftrek nog sneller worden afgebouwd.

Ter compensatie van de verlaging van de hypotheekrenteaftrek komt er wel een korting op het eigenwoningforfait, oftewel: de vergoeding die je betaalt als je een koopwoning hebt. Dit wordt namelijk verlaagd van 0,7% in 2018 naar 0,65% in 2019.

Wat is jouw maximale hypotheek?

Vraag jij je af hoeveel jij kan lenen voor jouw droomhuis? Via Independer bereken je in een handomdraai jouw maximale hypotheek. Helemaal gratis en volledig online.


MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top