#70

Hoe bepaal je de periode voor het vastzetten van je hypotheekrente?

Hoe bepaal je de periode voor het vastzetten van je hypotheekrente?

Met de huidige lage rentestanden lijkt het aantrekkelijk om de rente van je nieuwe hypotheek lekker lang vast te zetten. Kun je daar mooi van profiteren, want het scheelt in je maandelijkse lasten. Het kan echter zo zijn dat een lange rentevaste periode in jouw situatie helemaal niet zo voordelig is. Je leest hier hoe je kan bepalen welke periode voor jou het meest interessant is.

Je betaalt meer rente bij een langere periode

De huidige rentestanden zijn relatief laag, klopt. Echter hangt de precieze hoogte van jouw rente af van de rentevaste periode die je kiest. Bij een lange periode betaal je ook meer rente. Je betaalt namelijk extra voor de zekerheid van een lage rente die lang vast staat. Bij een korte periode heb je deze zekerheid minder lang en betaal je er dus ook niet voor.

Denk na over je toekomst

Vraag jezelf eerst af waar je jezelf ziet staan over zoveel jaar. Verwacht je dat jouw huidige leefsituatie in de toekomst gaat wijzigen? Qua gezinssamenstelling of qua inkomen bijvoorbeeld. Met opgroeiende kinderen kun je de rente vastzetten tot ze uit huis gaan. Dan kun je daarna eventueel je hypotheek oversluiten, mocht je een andere geldverstrekker willen.

Gaat je inkomen nog stijgen in de komende jaren? Dan kan een kortere periode ook interessant zijn. Dan betaal je nu minder rente en heb je dus minder hoge maandlasten, en kun je mogelijk in de toekomst - met je hogere inkomen - een eventuele rentestijging opvangen.

Houd rekening met eventuele verhuizingen

De keuze voor een korte of lange rentevaste periode hangt ook af van je verhuisdrang. Stel: je zet de rente vast voor 30 jaar, maar besluit na 10 jaar weer te verhuizen. Dan zul je een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Je hebt in dat geval al die tijd voor je oude hypotheek een hogere rente betaalt, dan wanneer je de rente voor een korte periode had vastgezet. En dat is toch zonde. .

Argumenten voor een langere rentevaste periode

Er zijn ook verschillende redenen om juist wél een langere rentevaste periode te nemen. Als je bijvoorbeeld niet meer van plan bent om te verhuizen, of als je inkomen over een langere periode stabiel blijft. Een periode van 20 of 30 jaar kan je dan stabiliteit bieden.

Kies je hypotheek niet alleen aan de hand van rente

Het is logisch dat je bij het kiezen van een hypotheek kijkt naar de rente. Dat bepaalt tenslotte deels de hoogte van je maandelijkse aflosbedrag. Echter spelen er meer variabelen mee die bepalen of een bepaalde hypotheek geschikt is voor jou. De voorwaarden alleen al zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Ga dus altijd in overleg met je hypotheekadviseur, zodat deze je het best kan adviseren. Wil je je meer verdiepen in hypotheekrente? Download dan ons gratis e-Book ‘Hypotheekrente’. Hierin lees je:

-       
de invloed van rente op je maximale hypotheek;

-       het verschil tussen variabele en vaste rente;

-       hoe hypotheekrenteaftrek werkt.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een huis precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via een van onze partners en zij helpen je gelijk verder op weg!

Top