#46

Hoe financier jij de verbouwing van jouw nieuwe huis?

Hoe kun je een verbouwing financieren bij je nieuwe huis? 

Yes! Tussen al het geweld op de huizenmarkt is het gelukt! Heb jij een woning gevonden die genoeg potentie heeft, maar nog niet aan al je eisen voldoet? Een verbouwing kan de oplossing zijn. Maar of het nu gaat om een kleine of een grote verbouwing, er komen altijd kosten bij kijken. De vraag is: hoe kun je deze kosten het beste financieren? 

Levert je verbouwing meerwaarde op? 

De eerste vraag die je je moet stellen is: wat voor effect heeft jouw verbouwing op de waarde van de woning? Niet iedere verbouwing zorgt namelijk voor meerwaarde. Hoe dat komt? Je kunt onderscheid maken tussen een waardevaste verbouwing en een smaakgevoelige verbouwing. 

Smaakgevoelige verbouwing 

Bij een smaakgevoelige verbouwing kun je denken aan een nieuwe keuken of badkamer. Deze zaken zijn smaak- en trendgevoelig en zorgen meestal maar voor 50% meerwaarde ten opzichte van de totale kosten van de verbouwing. Soms zelfs minder. 

Waardevaste verbouwing

Een waardevaste verbouwing is alles wat een directe verbetering aan je woning oplevert. Denk aan technische gebreken of energiebesparende maatregelen zoals isolatie of dubbel glas. Maar de echte waardevermeerdering zit hem in de vierkante meters. Alle verbouwingen die meer ruimte opleveren zijn, maken je huis meer waard. Denk aan een aanbouw of een dakkapel. 

Je verbouwing meefinancieren in de hypotheek 

Levert jouw verbouwing meerwaarde op, dan kun je hem meefinancieren in de hypotheek. Hou er wel rekening mee dat je niet altijd de totale waarde van de verbouwing kunt meefinancieren. 

Stel: de woning kost € 250.000 en de verbouwing kost € 30.000 kost. Dit wil nog niet betekenen dat je woning na de verbouwing € 280.000 waard is. Daar komt eerst nog een taxatie aan te pas. De taxateur maakt dan een inschatting van wat de woningwaarde na de verbouwing zal zijn. Hoe je precies een taxatie regelt, lees je in dit gratis e-book taxeren

Bouwdepot 

Wanneer je de verbouwing laat meefinancieren in je hypotheek, maak je gebruik van het zogenaamde ‘bouwdepot’. Dit is een aparte rekening waarop jouw hypotheekverstrekker het benodigde bedrag voor de verbouwing op stort. Vanaf deze rekening kun je alle facturen betalen. 

Maximale hypotheek berekenen 

Tegenwoordig kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Een uitzondering is wanneer je energiebesparende maatregelen treft. Dan kun je maximaal 106% van de woningwaarde meefinancieren. Hiermee kun je dus rekening houden wanneer je een verbouwing wilt financieren. Wil je weten wat jij maximaal kunt lenen? Bij Independer kun je eenvoudig en gratis je maximale hypotheek berekenen.


Meer info nodig?! Hebben we!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent. 

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top