#24

Jumba inbraak preventie tips

De herfst is aangebroken en daarbij horen de donkere avonden. Op dit soort avonden neem het risico op inbraak toe. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om met een gerust hart te kunnen slapen.

Het is altijd handig, ook al woon je in een rustige buurt, dat je rekening houdt met inbraak. Er zijn een aantal kleine punten waar je op kan letten om de kans op inbraak drastisch te verkleinen. Via deze blog geeft Jumba een aantal tips om inbraak te voorkomen.

Voldoende en gekwalificeerd hang en sluit werk

Laten we beginenn met het meest voor de hand liggende onderwerp: het hang- en sluitwerk van jouw woning. Om te voorkomen dat het al te gemakkelijk is dat inbrekers een woning binnenkomen is het natuurlijk een logische stap te zorgen voor voldoende en kwalitatief goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Lees hierover meer op de website van het politie keurmerk veilig wonen (PKVW). 

Dure spullen in kluis

Laat jij vaak je dure elektronica liggen in de huiskamer als je gaat slapen? Dan is het misschien handig om deze voortaan in een kluis te liggen. Als er dan een keer wordt ingebroken heb je tenminste wel zekerheid dat je laptop of Ipad veilig opgeborgen ligt.

Afspraak met de buurt

Tegenwoordig komen de borden van WhatsApp buurtpreventie steeds vaker voor. Wanneer je dit nog niet hebt, is het handig om een groep te beginnen met je buurt of buren. Met zo’n groep kan je direct communiceren over bepaalde dingen die je hebt gezien in de buurt. Als een Whatsapp groep niet een van de mogelijkheden is, is het alleen ook al handig om afspraken te maken binnen de buurt.

Geen hulpmiddelen

Zorg ervoor dat er geen hulpmiddelen zijn voor inbrekers zoals ladders of vuilcontainers. Inbrekers kunnen deze makkelijk gebruiken om op het dak te komen of om ergens overheen te klimmen. Verstop ook niet je sleutel ergens onder zoals een steen, deurmat en bloempot. Het is voor inbrekers een makkelijke zaak om dan je huis binnen te komen.

Goed zicht

Zorg ervoor dat je goed zicht hebt over je tuin en over de straat. Laat geen bomen of struiken het overzicht uit het raam belemmeren. Zorg er ook voor dat je tuin goed is belicht en gebruik een tijdschakelaar voor deze lichten. Ook is het handig om een licht aan te houden wanneer je een avondje weg van huis bent, zo lijkt het toch dat er iemand thuis is.

Steulel niet aan de binnenkant van de deur

Laat de sleutel niet in de binnenkant van de deur zitten. Uiteindelijk is het voor inbrekers net zo makkelijk die sleutel te gebruiken om binnen te komen.

Vakantie

De vakantietijd is het hoogseizoen voor inbrekers, al helemaal als jouw huis leeg is en jij lekker op de lange latten staat. Daarom hierbij ook speciaal twee tips voor wanneer je op (wintersport)vakantie bent.

Laat je huis er bewoond uitzien

Heeft een van je buren twee auto’s? Vraag dan of ze hun tweede auto op jouw oprit willen parkeren. Hierdoor creëer je het beeld dat het huis toch nog bewoond is. Zorg er ook voor dat je woonkamer er niet helemaal spik en span uitziet. Zet ergens een kopje neer met een krant of iets dergelijks.

Schreeuw niet van de daken dat je weg bent

Vertel niet aan iedereen dat je op een bepaalde datum voor een bepaalde tijd weg gaat. Vertel dit alleen aan familie of hechte vrienden. Zet het ook niet op social media dat je weg bent op vakantie. Dit is een van de grootst gemaakte fouten, inbrekers krijgen dan namelijk een vrijkaartje om in te breken, aangezien ze weten dat jij toch niet thuis zal zijn.

Top