#58

Huis kopen na je 65e: kan dat nog?

Er zijn redenen genoeg om een huis te kopen na je 65e. Misschien ben je toe aan een kleinere woning. Misschien wil je dichter bij je kinderen en kleinkinderen wonen. Of misschien wil je wel emigreren naar een warmer oord. Maar kun je ook makkelijk een hypotheek krijgen? En waar moet je op letten?

Ja, het kan!

Het goede nieuws is dat je na je 65e gewoon een hypotheek kunt afsluiten. Er geldt in principe geen maximumleeftijd voor een hypotheek en je hebt op je 65e gewoon dezelfde voorwaarden als iemand van 30. Toch zijn er wil dingen waar je extra rekening mee moet houden. Wij leggen ze voor je uit.

Jouw maximale hypotheek

Wat jij maximaal kunt lenen, hangt af van je inkomen. Als je al gepensioneerd bent, berekent de geldverstrekker jouw maximale hypotheek op basis van je AOW en een eventueel pensioen. Omdat je pensioen zo goed als vaststaat, is een bank meestal bereid om meer uit te lenen dan aan iemand met hetzelfde inkomen die nog niet met pensioen is.

Nog niet met pensioen?

Het kan ook dat jij nog niet met pensioen bent wanneer je een hypotheek afsluit, maar binnen 10 jaar wel. Ook dan houdt een geldverstrekker rekening met het inkomen uit jouw pensioen. Waarschijnlijk zullen je inkomsten dan omlaag gaan, maar dat betekent niet dat je daardoor nu al minder kunt lenen. Je zult alleen in het begin hogere hypotheeklasten hebben zodat je al meer hebt afgelost wanneer je met pensioen gaat.

Minder recht op hypotheekrenteaftrek

Een van de nadelen van een huis kopen op latere leeftijd is dat je niet meer volop kunt profiteren van hypotheekrenteaftrek. Sowieso heeft iedereen in Nederland hier maar 30 jaar recht op, dus als je al eerder een hypotheek afsloot, heb je dit recht mogelijk al gebruikt. Daarnaast betaal je misschien minder belasting omdat je door je pensioen mogelijk in een andere belastingschijf valt. Hierdoor kun je minder profiteren van hypotheekrenteaftrek.

Overlijdensrisicoverzekering

Als je meer dan 80% van de woningwaarde leent, verplichten de meeste geldverstrekkers jou om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar wanneer je op latere leeftijd een overlijdensrisicoverzekering afsluit, betaal je een hogere premie. Soms is het zelfs helemaal niet meer mogelijk. In dit geval zul je eigen geld moeten inbrengen zodat je minder dan 80% van de woningwaarde hoeft te lenen. Hiervoor kun je ook de overwaarde van een vorige woning gebruiken.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!


Top