#65

De voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning | Jumba.nl

De voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning

Sommige mensen weten het meteen: ze willen een nieuwbouwwoning. Een onbeschreven blad van strakke lijnen en onbegrensde mogelijkheden. Anderen vallen juist voor de charme van een bestaand pand met eigenzinnige trekjes en een rijke historie. Voor de twijfelaars bespreken we een aantal voor- en nadelen van beide. Direct zoeken naar een jonge of wat oudere woning doe je hier op Jumba.nl!

De voordelen van nieuwbouw

Het belangrijkste voordeel van nieuwbouw is uiteraard dat alles lekker nieuw is. Je hoeft met een nieuwbouwwoning de eerste jaren niet te denken aan onderhoud en hij voldoet vanaf dag één aan alle milieu-eisen. Bovendien heb je meer mogelijkheden om de indeling van de woning aan te passen aan jouw wensen en je kunt ruimtes als de keuken, de badkamer en het toilet helemaal vormgeven zoals je zelf wilt.

De nadelen van nieuwbouw

Een belangrijk nadeel van nieuwbouwwoningen is dat ze veel schaarser zijn dan bestaande woningen, zeker in grote steden. Daarnaast koop je een nieuwbouwwoning op basis van een bouwtekening en heb je al hypotheeklasten lang voordat je de woning betrekt. Hierdoor kun je te maken krijgen met dubbele woonlasten, bouwrente en kosten voor de opleveringskeuring. En je moet dus even wachten voordat je je nieuwe stulpje kunt betrekken.

De voordelen van bestaande bouw

Een groot voordeel van het kopen van een bestaande woning is dat het aanbod veel groter is dan bij nieuwbouw. Ook geven veel mensen aan dat ze bestaande woningen en de wijken waarin ze staan ‘sfeervoller’ vinden dan woningen die net gebouwd zijn. Ook de tuin is al aangelegd en je kunt als je een beetje geluk hebt die mooie houten vloer of de op maat gemaakte gordijnen overnemen van de vorige bewoner. Dat kan flink in de kosten schelen.

De nadelen van bestaande bouw

Uiteraard is er ook bij bestaande woningen aan aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten en investeringen om je nieuwe woning energiezuinig te maken. Dit geldt zeker voor klushuizen in grote steden, waarbij je soms verplicht bent om bepaalde opknapwerkzaamheden uit te voeren.

Bereken hoeveel je kunt lenen

Of je nu voor nieuwbouw of bestaande bouw kiest, je zult waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Tegen die tijd helpt Independer je graag om de beste hypotheek te vinden voor jouw situatie. Je kunt nu alvast gratis je maximale hypotheek berekenen.


MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top