#84

Zo pak je het opruimen van je huis aan

Ga je binnenkort je huis verkopen? Een schone en opgeruimde woning maakt een betere indruk op geïnteresseerde kijkers. Tijd om de stofzuiger te pakken dus! Uiteraard is het niet de leukste klus om te doen. Pak het daarom zo efficiënt mogelijk aan.

1. Maak een checklist
Een checklist helpt je je voortgang bij te houden en voorkomt dat je bepaalde dingen vergeet. Door op een rij te zetten wat er moet gebeuren, houd je het opruimen behapbaar. Daarnaast kun je eenvoudiger taken verdelen als je hulp hebt, en geeft het natuurlijk een fijn gevoel als je iets kan afvinken.

2. Begin met spullen weggooien
Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. Ga daarom eerst eens kritisch door je inboedel heen. Wat mag weg en wat kun je missen? Spullen van goede kwaliteit kun je eventueel weggeven of verkopen.

Vind je het lastig om de knoop door te hakken? Doe de spullen die je mogelijk weg wilt gooien in een doos en schrijf op de doos “weggooien na [datum]”. Hoef je de doos niet te openen voor deze datum? Dan heb je de spullen echt niet meer nodig en kunnen ze weg.


3. Creeër opbergruimte
Om je huis op te ruimen, is het handig om spullen op te bergen. Als je spullen buiten het zicht bewaard, zorgt dat namelijk voor rust. Ook maakt het makkelijker schoon. Creëer daarom extra opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan opbergkisten in de hoek of een lade onder je bed.


4. Neem de tijd
Je complete huis in één dag opruimen en schoonmaken, lukt je hoogstwaarschijnlijk niet. Het levert je hooguit stress op. Neem daarom de tijd en verspreid je plannen over een langere periode. Op die manier kun je verschillende taken een stuk grondiger aanpakken.

5. Geef je spullen een plek
Door spullen hun eigen plek te geven, raak je ze minder snel kwijt. Dat scheelt je huis op z’n kop zetten op zoek naar je campingspullen of de autosleutels, waardoor je uiteindelijk weer opnieuw het huis moet opruimen. Maak deze afspraak ook met je medebewoners, om verwarring te voorkomen.

6. Zet een muziekje aan
Misschien een open deur, maar met muziek aan wordt het opruimen echt wat leuker. Kies hierbij uiteraard wel muziek waar je energie van krijgt en vrolijk van wordt.


7. Beloon jezelf
Opruimen is niet per se leuk, dus het is niet gek dat je er enorm tegenop kijkt. Verzin daarom van tevoren beloningen voor jezelf. Misschien mag je van jezelf wel sushi bestellen na een dag opruimen, of mag je nu die ene gadget kopen voor jezelf.


Top