#63

Hoe werkt het overgangsrecht bij je hypotheek?

Hoe werkt het overgangsrecht bij je hypotheek?

Heb jij een koopwoning en wil je graag verhuizen? Of loopt je rentevaste periode bijna af? Als jij jouw hypotheek voor 2013 hebt afgesloten, krijg je te maken met het overgangsrecht. Wat dit precies is en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervan te profiteren, lees je in dit artikel.

De huidige regels van het overgangsrecht
Om duidelijk te maken wat het overgangsrecht inhoudt, is het goed om te weten hoe de huidige regelgeving in elkaar zit. Vroeger had je namelijk bij iedere hypotheekvorm recht op hypotheekrenteaftrek, maar de regels zijn inmiddels veranderd. Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op de aftrek als je een annuïtaire- of lineaire lening hebt en binnen 30 jaar aflost.

Profiteren van hypotheekrenteaftrek
Heb jij je hypotheek afgesloten voor 31 december 2012 en is de woning je hoofdverblijf? Volgens de huidige regels mag je in dat geval je hypotheekrente eigenlijk niet meer aftrekken van de belasting. Daarom is het overgangsrecht in het leven geroepen. Dankzij deze regeling kan je gewoon blijven profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Zelfs als je niet maandelijks aflost op je hypotheek.

De overgangsregeling blijft geldig tot en met 2044. En dat is maar goed ook, want de meeste hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. Maar wat als je wilt verhuizen? Of als je je hypotheek wilt oversluiten? Wij vertellen je wat er dan gebeurt met het overgangsrecht.

Overgangsrecht en de verkoop van je huis

Als je gaat verhuizen, kan je gebruikmaken van het overgangsrecht als je hypotheekschuld nog loopt of in het vorige kalenderjaar is afgelost. Dus stel: je lost je hypotheek in 2018 af, dan moet je uiterlijk 31 december 2019 een nieuwe woning hebben gekocht. Alleen dan mag je je oude hypotheek meenemen en heb je voor dat deel recht op hypotheekrenteaftrek.

De regels voor het meenemen van je hypotheek

Is je huidige hypotheek niet hoog genoeg voor de financiering van je nieuwe woning? Dan kan je je hypotheek onder voorwaarden verhogen. Je sluit dan als het ware een extra hypotheek af bovenop je huidige. Dit extra deel valt niet onder het overgangsrecht. Om de rente over dit deel af te mogen trekken van de belasting, moet je de verhoging dus financieren met een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Als je een nieuwe woning koopt, krijg je ook te maken met de 50% regel. Dit betekent dat je slechts 50% van de nieuwe woning mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek.

Overgangsrecht en oversluiten

Ook als het einde van je rentevaste periode in zicht is, kan je gebruikmaken van overgangsrecht. In dat geval heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je huidige hypotheek onder voorwaarden door laten lopen of je kan je hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Dankzij de overgangsregeling kan je in beide gevallen blijven profiteren van hypotheekrenteaftrek.

Let op: geldverstrekkers mogen hun eigen regels hanteren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je slechts een deel van je aflossingsvrije hypotheek mag oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Hypotheek oversluiten?

Ben jij benieuwd of je op dit moment je maandlasten kunt verlagen door je hypotheek over te sluiten? Doe dan gratis de Oversluitcheck. Binnen 2 minuten weet je of en hoeveel je kunt besparen op je maandlasten.


MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top