#85

Prinsjesdag 2020 – Dit zijn de voorgenomen kabinetsplannen met effect op de woningmarkt

Vorige week dinsdag was het Prinsjesdag. Deze keer iets minder feestelijk en zonder Gouden koets en mooie hoedjes, maar nog steeds presenteert het kabinet de Miljoenennota met de voorgenomen financiële plannen voor 2021.  

Wat gaat er veranderen en wat ga je daar als (potentieel) huiseigenaar van merken? Onze woningmarkt experts hebben voor jou de informatie bekeken en effecten op jouw woonsituatie op een rij gezet.  

Het Kabinet heeft de plannen op een rij gezet op vier gebieden: 

 1. Hypotheek 
 2. Belasting 
 3. Energie 
 4. Woningmarkt 

Hypotheek & woningmarkt Prinsjesdag 2021 

Tweeverdieners kunnen meer gaan lenen in 2021 

Het laagste inkomen van tweeverdieners gaat in 2021 waarschijnlijk voor 90% meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. In 2020 is dat 80%. Tweeverdieners kunnen hierdoor meer hypotheek afsluiten. Uiterlijk in november wordt bekend of dit wetsvoorstel definitief wordt. Bereken hier hoeveel je in 2021 zou kunnen lenen.

Een eventuele studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag 

Een studieschuld gaat per 1 januari 2021 mogelijk minder zwaar meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. De leencapaciteit gaat hierdoor stijgen en de mogelijke hypotheek dus ook. Uiterlijk in november weten we of dit wetsvoorstel definitief is. 

Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek 

Meestal kun je energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of isolatie, meefinancieren in je hypotheek. Je mag dan meer dan de marktwaarde van de woning lenen (106% in plaats van 100% van de marktwaarde). Omdat je een zonneboiler niet binnen de looptijd van de hypotheek (30 jaar) kunt terugverdienen, geldt dit vanaf 2021 niet meer voor een zonneboiler. Ook de hr-ketel is van de lijst gehaald. 

TIP: Wil je volgend jaar investeren in het verduurzamen van je woning? Voorkom dat de subsidiepot al leeg is en wacht niet te lang met het aanvragen van de subsidie. 

Kennis en ervaringstoets verdwijnt bij verhogen hypotheek 

De overheid gaat verduurzamen verder stimuleren door het aanvragen van een verhoging van de hypotheek tot €25.000 zonder kennis en ervaringstoets te laten passeren. Als je dan een extra hypotheek van maximaal €25.000 aanvraagt voor energiebesparende maatregelen kan dat vanaf 2021 zonder kennis- en ervaringstoets bij ‘execution only’ (een hypotheek afsluiten zonder advies).  
Dit zorgt voor lagere afsluitkosten en stimuleert hypotheekverstrekkers ook nog eens om execution only producten aan te bieden. Uiterlijk in november weten we of dit wetsvoorstel definitief is. 

Belasting & woningmarkt Prinsjesdag 2021 

Schrappen overdrachtbelasting voor jongeren 

Normaal betaal je als woningkoper voor de overdracht van de woning 2% van de aankoopsom. Op een woning van €200.000 betaal je dan €4.000 aan overdrachtsbelasting. Met ingang van 2021 vervalt de overdrachtsbelasting eenmalig voor iedereen onder de 35 jaar. Ook als je onder de 35 bent en al een koophuis hebt, kun je bij het kopen van een ander huis toch eenmalig gebruikmaken van deze regeling. Voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen. Deze regeling geldt voor de komende 5 jaar. 

Ook als je samen een woning koopt kan dit vraagstuk spelen. Ijn jij en jouw partner niet even oud, maar is de één onder de 35 jaar en de ander 35 of ouder, dan betaalt de jongste geen belasting over zijn/haar deel van de woning en de oudste het normale tarief van 2%. Of je in aanmerking komt voor de vrijstelling wordt bepaald bij de sleuteloverdracht; bij de notaris onderteken je een verklaring. 

Daling inkomstenbelasting  

In 2021 daalt het percentage inkomstenbelasting in de eerste schijf van de van 37,35% naar 37,10%. Je betaalt hierdoor minder belasting over je inkomen tot €68.507 en houd dus netto meer inkomen over. 

Heffingsvrij vermogen gaat omhoog 

Volgend jaar stijgt het vermogen waarover je geen belasting betaalt, van €30.846 naar €50.000 (of €100.000 samen met een fiscaal partner). Aan de andere kant stijgen de belastingtarieven licht, van 30% naar 31%. Dat betekent dat over het bedrag boven het heffingsvrije vermogen meer belasting verschuldigd zal zijn. De tarieven die het rendement over spaargeld en beleggingen bepalen stijgen ook. 

WOZ-waarden gaan (mogelijk) stijgen 

De woningprijzen stijgen nog steeds. Hierdoor gaan de WOZ-waarden in 2021 waarschijnlijk met 6-8% omhoog. De hoogte van een aantal belastingen wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb). Het is daarom belangrijk jouw WOZ-waarde goed te controleren en eventueel bezwaar te maken

Hoog inkomen? Dan minder voordeel hypotheekrenteaftrek 

Is jouw jaarinkomen hoger dan €68.507? Dan heb je per 1 januari 2021 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek: het aftrekpercentage daalt van 46% naar 43%. Dit lagere percentage gaat ook gelden voor de aftrekbaarheid van rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften.  

Daling eigenwoningforfait 

Voor woningen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en €1.110.000 daalt het eigenwoningforfait in 2021 naar 0,5%. In 2020 was dit nog 0,6%. Door een lager eigenwoningforfait stijgt de fiscale aftrekpost ‘eigen woning’. Deze maatregel compenseert de hierboven genoemde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, waardoor je van die afbouw dus minder merkt.  

Overdrachtsbelasting voor beleggers stijgt naar 8% 

Ben je onder de 35 dan betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting vanaf 2021. Maar koop je een woning met als doel die te verhuren, dan betaal je in 2021 juist flink meer overdrachtsbelasting: 8% in plaats van 2%. Een rekenvoorbeeldje voor een woning van €300.000 die je koop om te verhuren: je betaalt nu €6.000 aan overdrachtsbelasting, volgend jaar is dat €24.000. Deze verhoging geldt tevens voor ouders die een huis kopen voor hun kinderen. 

Energie & woningmarkt Prinsjesdag 2021 

Minder belasting op elektriciteit, meer belasting op gas 

Voor 2021 gelden nieuwe belastingtarieven, die ook gevolgen hebben voor je energierekening: de belasting op elektriciteit daalt, de belasting op gas stijgt. Dat betekent bij een gemiddeld verbruik (3.180 kWh stroom en 1.370m3 gas) over heel 2021 het volgende: 

 • de belasting op gas stijgt met bijna €26, de belasting op elektriciteit daalt met €13. Hiermee stimuleert het kabinet duurzamer energieverbruik. 
 • ieder huishouden krijgt een korting op de energiebelasting. Dat is een vast bedrag per jaar en stijgt in 2021 met ruim €31 naar €559. 
 • de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas én elektriciteit stijgt met bijna 10%; voor een gemiddeld huishouden is dat €23.  
   

Prijs energielabel stijgt 

De kosten voor het aanvragen van een energielabel gaan in 2021 flink omhoog: nu kost een label gemiddeld €7,50, volgend jaar is dat gemiddeld €190. Belangrijkste verandering is dat een energiedeskundige het label straks aan huis gaat bepalen.  

TIP: Heeft jouw huis nog geen energielabel en overweeg je in de komende jaren te gaan verhuizen? Regel het label dan nog dit jaar. Een energielabel is 10 jaar geldig. 

Isolatiesubsidie en subsidie voor duurzame energie gaan in elkaar op 

In 2021 gaat de subsidie voor isolatie (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) op in een andere subsidieregeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie, voor o.a. warmtepompen). Nadeel hiervan is dat het totale budget daalt van 180 miljoen in 2020 naar 115 miljoen in 2021. Het is niet uitgesloten dat ook andere subsidieregelingen worden overgeheveld naar deze subsidieregeling. De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend. 

TIP: Wil je volgend jaar investeren in het verduurzamen van je woning? Voorkom dat de subsidiepot al leeg is en wacht niet te lang met aanvragen. 

Meer budget voor Regeling Reductie Energieverbruik 

In 2021 komt €150 miljoen extra beschikbaar voor de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Via deze regeling kunnen gemeenten een uitkering aanvragen om huiseigenaren te helpen bij energiebesparing. Het gaat hierbij om kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals LED-lampen, tochtstrips of het goed inregelen van de cv-installatie. 

Woningmarkt plannen Prinsjesdag 2021 

Om de bouw van woningen te blijven stimuleren, neemt het kabinet meer regie op de woningbouwopgave. Bijvoorbeeld door op grote woningbouwlocaties de besluitvorming te versnellen. Ook gaat het Rijk de mogelijkheden voor een doorbouwgarantie en een Rijksontwikkelbedrijf verkennen. Daarnaast gaat er meer budget naar de transformatie van industrie- en industrielocaties naar woningbouw. 

Kort samengevat: 

 • Meer regie woningbouw naar Rijk 
 • Verkenning mogelijkheden doorbouwgarantie en Rijksontwikkelbedrijf 
 • Meer budget voor transformatie industrie(locaties) naar woningbouw Aan de slag met jouw eigen huis?! Dat kan!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Wij houden de woningmarkt 24/7 in de gaten, dus maak zoekopdrachten aan en wij houden je op de hoogte van nieuw aanbod!

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top