#89

Waar gaat het mis op de woningmarkt?

Waar gaat het mis op de woningmarkt?

Het nieuws staat er bol van; de woningmarkt is overspannen. Er worden te weinig woningen gebouwd en er staat veel te weinig te koop. Hierdoor is er extreme krapte en dat zorgt weer voor excessen waar het nieuws graag over bericht. Bij Jumba hebben we een frisse kijk op de markt en kunnen we een deel van het probleem oplossen.

Te weinig woningbouw

Daar kunnen we natuurlijk weinig aan doen. Lange vergunningstrajecten en hoge bouwkosten zorgen ervoor dat we in Nederland maar moeizaam tot de bouw van grote volumes komen. In cijfers wordt dit pijnlijk duidelijk over het jaar 2021 (bron: CBS):

  • 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd
  • 108.275 bevolkingsgroei

Het is duidelijk dat we de groei van de Nederlandse samenleving harder gaat dan we woonruimte kunnen creëren. Zelfs als onze kersverse minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zijn target haalt van 100.000 woningen per jaar bouwen zal er krapte blijven. Toetreders in de koopwoningmarkt zijn natuurlijk niet allemaal eenpersoonshuishoudens dus het te kort is kleiner dan deze statistiek doet vermoeden. Hier is ook veel onderzoek naar gedaan, lees bijvoorbeeld eens dit uitstekende artikel van de NOS.

Huisklevers

Dat er te weinig woningen zijn is duidelijk, maar wat gaat er nog meer mis op de woningmarkt? Doorstroming, ook zo’n term waar rijkelijk mee gestrooid wordt in het nieuws, maar wat betekent dit eigenlijk? Traditioneel gezien ziet een wooncarrière er ongeveer zo uit:

  • Starter:
    Je gaat voor het eerst de woningmarkt op. Vaak een kleine en betaalbare woning.
  • Doorstromer:
    Je leven veranderd; je wil graag samenwonen, er vindt gezinsuitbreiding plaats waardoor je graag een wat grotere woning wil kopen.
  • Doorstromer upgrade:
    Sommige mensen zijn in de gelegenheid om nog 1 of 2 tussenstappen te maken naar een andere (vaak grotere) woning.
  • Doorstromer downgrade:
    Ook wel empty-nesters genoemd. Het huis wordt te groot of onhandig en men wil graag kleiner gaan wonen. Vaak wordt er dan gekozen voor een appartement.
  • Uitstromer:
    Je vertrekt uit je laatste koopwoning.

Een veelgehoorde “prop” in de woningmarkt is de middengroep; doorstromers. Men heeft niet de mogelijkheid van de starterswoning omhoog te bewegen in de woningmarkt. En mensen in een gezinswoning niet de mogelijkheid om nog groter te gaan wonen. Ook de mensen aan het einde van hun wooncarriere vinden niet de juiste opties om een verhuisbeweging te maken.

Hoe lossen we dit op bij Jumba?

Mocht je nadenken over een verhuisbeweging is het vinden van een nieuwe woning vaak een van de grootste problemen. Dit betekend dat jouw woning eigenlijk wel op de markt is, maar je alleen nog niets gevonden hebt. Je wil alleen nog niet vertellen dat jouw huis op de markt is omdat je dan waarschijnlijk ineens heel snel een koper hebt. Je zet je huis pas te koop als je direct wil verhuizen. Daar ligt de sleutel bij Jumba; op Jumba kun je (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Funda) aangeven dat je een verhuiswens hebt zonder direct te moeten verkopen. Doordat veel huizenbezitters aangeven waar ze naartoe zouden willen verhuizen en ook laten zien wat ze dan achterlaten brengen wij de woningmarkt weer op gang. Hoe werkt dit in de praktijk?

Anton woont in een leuk startersappartement van 50 m2 wat ongeveer €175.000 waard is. Hij heeft trouwplannen en zou graag gaan samenwonen met zijn vriendin in een rijtjeswoning van €400.000. Ze weten zelfs in welk dorp ze dit zouden willen, maar er staat niets op Funda.

Belize woont in een rijtjeswoning in het dorp waar Anton graag zou willen wonen. Belize heeft een mooie sprong gemaakt in haar carrière en zou wil naar een twee onder een kapwoning willen verhuizen, maar echt actief op zoek is ze nog niet.

Belize heeft op Jumba alvast aangegeven dat ze misschien wel open staat voor een bod. Anton heeft haar een digitaal briefje door de brievenbus gedaan om aan te geven dat hij wel interesse heeft in haar woning. Dit heeft Belize aangespoord om de woningmarkt wat actiever te benaderen. Zodra ze iets gevonden heeft, dan heeft Anton ook een nieuwe woning en is zijn woning ook weer beschikbaar op de markt.

In dit voorbeeld gaat het maar tussen 2 woningen, maar dit woning-treintje kun je natuurlijk veel verder doortrekken. Doordat we op Jumba de slapende verhuisbehoefte in kaart brengen ontstaan er allemaal nieuwe verbindingen en mogelijkheden.

Sluit je aan bij het openbreken van de woningmarkt! Geef aan dat je nu of op termijn open staat voor een goed bod en trek samen met ons de woningmarkt een beetje vlotter.

COMING SOON: EEN COMPLEET NIEUWE JUMBA DIENST 👇🔥

De dienstverlening op Jumba.nl wordt voortdurend uitgebreid. Om in te spelen op de roep om transparantie en onze dienstverlening voor kopers- en verkopers verder uit te breiden lanceren we binnenkort een uitbreiding van ons platform in lijn met het verbeterplan “Vertrouwen in het koopproces”. Online bieden here we come!

Benieuwd naar hoe eerlijk verkopen via Jumba werkt?

STAY TUNED!

Top