#23

Verbouwen of verhuizen? Het moment om te kiezen voor haard of kachel!

Verbouwen of verhuizen? Dit is het moment om te kiezen voor een sfeer in huis met een haard of kachel!

In het najaar en de winter brengt een haard enorm veel sfeer en warmte in huis. Niet alleen in de woonkamer is een openhaard een stijlvolle eyecatcher, ook in de keuken en andere ruimtes is een haard of kachel tegenwoordig een veel gezien object. Is er een haard die past bij jouw (nieuwe) huis? Het is zeker de moeite waard om je daar eens even goed in te verdiepen!

“Een gashaard, een houthaard, een inbouwhaard of een vrijstaande houtkachel: ze doen het allemaal goed bij de hedendaagse interieurtrends”

Open haarden en kachels zijn er in alle maten en soorten en voor ieder budget. Bovendien kunnen ze tegenwoordig overal ingebouwd worden, ook in een ondiepe nis of bijvoorbeeld in de schouw van de bestaande open haard. Een haard in huis is namelijk al lang geen ingewikkelde uitdaging meer.

Welke haard past bij jouw interieur

Een haard is bij elke interieurstijl een mooie en warme toevoeging. Houthaarden zijn onmisbaar bij de Scandinavische ‘lifestyle’ en laat dat nou net één van de interieurtrends zijn. Bovenaan het lijstje van werkelijk alle woonmagazines prijkt het Scandinavische interieur. Met houtblokken die zichtbaar gestapeld in nissen rondom de brandende houtkachel liggen en ‘cosy’ schapenvachten die de stoelen en vloer verzachten. Kruip vervolgens tegen je liefje aan of pak een goed boek en laat de koude donkere dagen maar komen. Je waant je zo in het hoge Noorden!

Hou je meer van een modern interieur? Dan is juist de gashaard een graag gezien object. Hoewel ook een moderne hout gestookte liftdeurhaard ook een stijlvolle toevoeging is aan een strakke inrichting. Hierbij heb je door de glazen ‘liftdeur’ altijd de keuze voor een open haard of een gesloten houthaard. Een designhaard in een nis of een doorkijkhaard tussen twee ruimtes is voor architecten tegenwoordig vaak een echte parel in het interieurontwerp.

“Houtkachels als een kunstwerk aan de muur, hanghaarden die centraal in de ruimte zweven”

Doordat de vormen van kachels steeds vaker door gerenommeerde designers worden ontworpen, zijn ze niet langer alleen maar functioneel, maar ook een heus object in de kamer. Zo zijn er nu ook houtkachels die als een soort kunstwerk aan de muur kunnen worden gehangen. Hanghaarden die centraal in de ruimte 'zweven' of kachels met onderstellen die een blikvanger op zich zijn. Ook als ze niet branden.

In elke ruimte een haard

De keuken is in veel huishoudens het kloppend hart van de woning en een haard in de keuken maakt deze ruimte nog aantrekkelijker en gezelliger. De geur van een houtvuur is dan natuurlijk ultiem, hoewel een gashaard wel weer lekker handig is. Met één druk op de knop heb je het vuur al brandend en heb je alle tijd voor je andere bezigheden in de keuken. Het is dus maar waar je voorkeur ligt!

Ga je echt grondig verbouwen? Denk ook eens 'out of the box'. Een (elektrische) haard in de slaapkamer, geeft het gevoel van een luxe hotelkamer. Een haard in de badkamer maakt een echte wellness. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken!

De haard vakkundig installeren

Door de nieuwste technieken branden de hedendaagse haarden zeer efficiënt en kunnen ze zich meten aan de steeds strenger wordende eisen voor het milieu. Belangrijk is het wel altijd dat je je nieuwe haard laat installeren door een erkend installateur en laat je goed informeren over het hoe en waar van het rookkanaal.

Kortom: een haard of kachel brengt sfeer en warmte in huis. Er zijn keuzes te over en weinig obstakels om te overwinnen. Een goed moment om je te oriënteren op je eigen haard of kachel en de eerste stappen te zetten op weg naar jouw droomhuis!

Top