#80

Verduurzaming tijdens het verhuizen: 5 tips voor 2020

Duurzaamheid is tegenwoordig hot topic en je kan het op allerlei manieren toepassen. Ook verhuizen kan een stuk duurzamer dan je misschien denkt. Maar hoe pak je dat aan?

Tip 1: Gooi zo min mogelijk weg

Gooi spullen die weg mogen niet in de container, maar lever ze in bij de gemeente om te laten hergebruiken of recyclen. Spullen die nog in een goede conditie zijn kun je eventueel verkopen of weggeven. Zo doe je anderen een plezier en jij bent er op een milieuvriendelijke manier vanaf.

Voor je nieuwe woning kun je met de oud-eigenaar afspreken dat je bepaalde goederen overneemt. De gordijnen of vloer bijvoorbeeld. Scheelt jou weer nieuwe kopen en het scheelt de oude eigenaar weggooien als die het niet wilde bewaren.

Tip 2: Gebruik duurzame verhuisdozen

Overweeg om dozen te huren. Je kan kiezen tussen (gerecycled) plastic of karton. Beide gaan langer mee dan de dozen bij de bouwmarkt en worden gegarandeerd vaker gebruikt.

Wil je geen dozen huren? Kijk dan of je ze van iemand kan overnemen, bijvoorbeeld van vrienden of via een oproep op Facebook. Dan hoef je in ieder geval geen nieuwe te kopen.

Tip 3: Creatief met inpakken

Gebruik geen plastic om je spullen te beschermen bij het inpakken. Blijf weg van de noppen- en wikkelfolie, maar gebruik juist handdoeken, knuffels en kussens. Je kan ook alle folders en huis-aan-huis reclame bewaren en hier je breekbare spullen in oprollen. Minder duurzaam dan je handdoeken gebruiken, maar in ieder geval wel biologisch afbreekbaar.

Tip 4: Huur een duurzame verhuiswagen

Verhuiswagens rijden vaak op diesel en zullen waarschijnlijk vaak stoppen en optrekken bij het rijden door de bebouwde kom. Dat kost brandstof. Kijk daarom of je een elektrische verhuiswagen kan huren. Hier past net zoveel in, maar ze hebben een beduidend lagere CO2-uitstoot.

Wil je een verhuisbedrijf inhuren? Check dan of het een ISO 14001 of Erkende Verhuizers keurmerk heeft. Dat toont aan dat het verhuisbedrijf milieubewust werkt en aan verschillende eisen op het gebied van milieu, veiligheid en kwaliteit voldoet.

Tip 5: Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Waarschijnlijk wil je jouw oude woning netjes achterlaten en je nieuwe woning misschien ook even schoonmaken. Vermijd hierbij agressieve schoonmaakmiddelen die na afloop in het riool eindigen, zoals bleekmiddel.

Koop groene, biologische schoonmaakmiddelen. Deze vind je uiteraard in een biologische winkel, maar ook in steeds meer supermarkten. Anders kun je aan de gang met groene zeep, azijn en soda. Vermijd ook katoenen doekjes of wegwerp-sponzen. Hier zijn biologisch afbreekbare varianten van.

Top