#29

Vijf hypotheek voorwaarden om op de letten naast de rente

Hypotheken vergelijken? 5 voorwaarden om op te letten náást de rente.

Je hebt de ideale woning gevonden via Jumba. De volgende stap is het regelen van een financiering. Je besluit verschillende hypotheken te vergelijken, zodat je zeker weet dat je straks de voordeligste hypotheek afsluit voor jouw situatie. Een lage hypotheekrente is daarbij erg belangrijk, maar dat is niet het enige. Waarop moet je nog meer letten? 

Hypotheken vergelijken op hypotheekrente 

Een hypotheek wil je afsluiten tegen de laagste rente. Dat begrijpen we. Maar met een goede rente alleen ben je er nog niet. Er zijn een hele hoop voorwaarden die minstens zo belangrijk zijn. Hieronder de 5 belangrijkste voorwaarden op een rij. 

1. Geldigheid hypotheekofferte 

Zodra je hypotheek rond is, teken je de hypotheekofferte. Bij de meeste hypotheekaanbieders is deze twee, drie of vier maanden geldig. Maar er zijn ook aanbieders waarbij de offerte langer geldig is. Check goed op hoe dat zit bij de hypotheekaanbieder van jouw keuze. Als je pas over vijf maanden gaat passeren, heb je namelijk weinig aan een hypotheekofferte die slechts drie of vier maanden geldig is. Wil je het geldigheidstermijn verlengen? Dan zijn daar in de meeste gevallen kosten aan verbonden. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de hoogte van je hypotheek en de duur van de verlenging. Er zijn ook geldverstrekkers waarbij het helemaal niet mogelijk is om te verlengen. 

2. Verschillende rentevaste periodes 

Uit welke rentevaste periodes je kunt kiezen, verschilt per geldverstrekker. Bij sommigen kun je kiezen uit veel rentevaste periodes: tussen variabel en 1 tot en met 30 jaar. Maar er zijn ook aanbieders die alleen 1, 5, 10, 20 en 30 jaar vast aanbieden. Over het algemeen geldt: hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente. Maar let op: je hebt dan ook minder lang zekerheid over je maandlasten. Vervroegd aflossen Ieder jaar mag je een deel van je hypotheek boetevrij aflossen. Dat boetevrije deel is een percentage van de totale hypotheeksom, meestal 10%. Wil je meer dan dit bedrag aflossen, bijvoorbeeld omdat je een leuke prijs hebt gewonnen? Dan moet je daarvoor in de meeste gevallen een boete betalen. Als jij nu al weet dat je extra wilt aflossen, is het dus slim om hierop te vergelijken. Er zijn geldverstrekkers die een lage boete hanteren of alleen administratiekosten in rekening brengen. 

3. Verhuisregeling 

Sluit jij een hypotheek af met een lage rente? Dan wil je die natuurlijk het liefst behouden. Ook als je tijdens je rentevaste periode besluit om te gaan verhuizen. Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om je hypotheekrente mee te nemen. Is er voor de nieuwe woning een hogere hypotheek nodig, dan leen je dat extra deel tegen een andere rente. 

4. Rente-opslag 

Je hebt er vast wel eens van gehoord: rente-opslag. Het is - zoals de naam al zegt - de opslag die de bank rekent bovenop de rente. Deze betaal je als de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning te groot is. Is deze verhouding kleiner geworden, bijvoorbeeld omdat de waarde is gestegen of omdat je (extra) hebt afgelost op je hypotheek? Dan moet de rente-opslag verlaagd worden of zelfs komen te vervallen. Houd er rekening mee dat er geldverstrekkers zijn waarbij dit niet automatisch gaat en je zelf in actie moet komen door bijvoorbeeld een taxatie aan te leveren. En ja, daar betaal je dan opnieuw voor. 

5. Budgethypotheek 

Geldverstrekkers bieden steeds vaker een budgethypotheek aan. Dit noem je ook wel een voordeel- of basishypotheek. Het is een goedkope hypotheek met lage rente. Klinkt aantrekkelijk, maar let op: doordat je profiteert van een lage rente, lever je in op voorwaarden. Zo heb je bijvoorbeeld geen verhuisregeling, is boetevrij aflossen beperkt of helemaal niet mogelijk en kan een bouwdepot uitgesloten zijn. In dat geval kan goedkoop, gemakkelijk duurkoop worden. 

Hypotheken vergelijken op rente en voorwaarden 

Wil jij weten welke hypotheek de voordeligste optie voor jou is? In de hypothekenvergelijker van Knab vergelijk je eenvoudig ruim 40 hypotheken. Niet alleen op rente, maar ook op voorwaarden. Super handig!

Top