#51

Duokoop: zo zit het met je hypotheek en de kosten

Duokoop: zo zit het met je hypotheek en de kosten

Ben jij op zoek naar je eerste koophuis? Dan heb je vast een aardig wensenlijstje. Maar in de huidige huizenmarkt is het niet altijd even makkelijk om een woning te vinden, laat staan eentje die aan al jouw eisen voldoet. In dat geval kan Duokoop helpen. Maar wat is het precies? En hoe zit het met de kosten en je hypotheek?

Erfpacht in een modern jasje

Als je een huis koopt, word je meestal eigenaar van het huis en de grond waar het op staat. Maar met Duokoop is de grond van de Nationale Grootbank (DNGB). In dat geval koop je dus alleen de woning en niet de grond, net zoals bij erfpacht. De koopsom van de woning ligt hierdoor gemiddeld zo’n 30% lager. Zo vallen er misschien wel meer huizen binnen jouw budget.

De kosten op een rij

Voor het gebruik van de grond betaal je een maandelijkse vergoeding. Deze zogenaamde canon bedraagt 3,75% van de grondwaarde per jaar en wordt — los van de inflatiecorrectie — nooit herzien. Daarnaast betaal je nog afsluitkosten van 1% van de grondkosten. En vergeet de bijkomende kosten niet die je standaard betaalt voor het afsluiten van je hypotheek.

Het kan zijn dat je de grond op een gegeven moment wilt terugkopen. Goed nieuws: dat kan wanneer je maar wilt. De prijs wordt bepaald aan de hand van een grondtaxatie. Je betaalt dus nooit onnodig veel.

Financiering regelen

Ga je voor Duokoop, dan kan dat alleen in combinatie met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is veilig en levert je ook een lagere rente op. Houd er echter wel rekening mee dat ook hieraan voorwaarden zijn verbonden. Koop je de grond er later bij, dan moet jouw hypotheekbedrag dus onder de NHG-grens van € 265.000 blijven. Anders profiteer je niet meer van de voordelen van NHG.

Bovendien staan niet alle geldverstrekkers te springen om Duokoop te financieren. Het kan daarom lastiger zijn om je hypotheek rond te krijgen. Maar laat dat je absoluut niet tegenhouden bij het bieden op een huis: een hypotheekadviseur kan jou precies vertellen aan welke voorwaarden je moet voldoen en wat de risico’s zijn.

Lagere maximale hypotheek

Duokoop kan gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek. Omdat je maandelijks canon betaalt, neemt de geldverstrekker dit mee in de berekening van je maximale hypotheek. Met een hypotheekadviseur kun je alle verschillende hypotheken vergelijken op de voorwaarden.

MEER INFO NODIG?! HEBBEN WE!

Wil je meer lezen over hoe het aankoop- of verkoopproces van een woning precies werkt? Dat lees je hier en hier.

Ben je concreet op zoek naar jouw droomhuis en weet je al waar je wil kijken? Bekijk dan ons unieke woningaanbod!

Droomhuis betalen? Doe dan gratis en vrijblijvend de Jumba Woonscan! Binnen 1 minuut weet je waar je aan toe bent.

Loop je in jouw woningzoektocht vast op een financiële vraag over jouw situatie? Stel hem vrijblijvend via onze financiële-vragen-tool en we helpen je gelijk verder op weg!

Top