#43

Huis kopen met erfpacht

Huis kopen met erfpacht: hoe werkt dat en met welke kosten krijg je te maken? 

Je ziet het wel eens staan op Jumba: een huis met erfpacht. Het klinkt ouderwets en er doen nogal wat verhalen de ronde. Maar wat is erfpacht eigenlijk? En wat voor kosten brengt het met zich mee? In dit artikel leggen we jou, in samenwerking met Knab Hypotheken, uit wat erfpacht is en wat het voor jou als huizenkoper betekent. 

Wat is erfpacht? 

Een huis staat op grond. Dit wordt ook wel een perceel of een kavel genoemd. Als je een huis koopt, zit de grond meestal bij het huis inbegrepen. De prijs voor de grond zit dan ook in de aankoopprijs verwerkt. 

In sommige gevallen is iemand anders de eigenaar van de grond waar jouw huis op staat (vaak is dit de gemeente, maar het kan ook een particuliere partij zijn). Je betaalt dan een bedrag om deze grond te mogen gebruiken. Dit noemen we het ‘erfpachtcanon’. Je betaalt in dit geval dus een bedrag aan de eigenaar van het stuk grond. Je ziet dit bijvoorbeeld veel in steden, waar vaak meerdere appartementen op hetzelfde stuk grond staan. 

Maandelijks betalen 

Wanneer je een huis koopt met erfpacht, word je dus geen eigenaar van de grond. De aankoopprijs ligt dan ook vaak lager dan wanneer je zelf de grond in bezit krijgt. Jouw hypotheek zal dus ook lager uitvallen. 

Maar juich niet te vroeg: je betaalt namelijk dus wel een jaarlijkse of maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de grond. Deze vergoeding bedraagt 5% van de waarde van de grond. Dus als de grond € 60.000 waard is, betaal je jaarlijks € 3.000 of maandelijks € 250 voor het gebruik. Gelukkig is dit bedrag fiscaal aftrekbaar waardoor je netto een stuk minder betaalt. ​

De erfpachtperiode 

Het bedrag dat je betaalt aan erfpachtcanon is over het algemeen voor een langere periode vastgelegd. Meestal is dat 30, 49 of 99 jaar. Tijdens deze periode kan dit bedrag niet worden gewijzigd. Wanneer deze periode afloopt wordt de erfpacht opnieuw vastgesteld. Hierdoor kan je ineens fors meer gaan betalen. Huizen waarbij de erfpachtperiode bijna afloopt zijn om die reden niet populair bij huizenkopers en geldverstrekkers omdat het niet duidelijk is wat de maandelijkse lasten gaan worden na de wijziging. 

Erfpacht afkopen 

Soms is het ook mogelijk om de erfpacht af te kopen. Dit gebeurt dan vaak bij het ingaan van een nieuwe erfpachtperiode. Je betaalt dan eigenlijk de erfpacht vooruit. Hierdoor hoef je niet meer maandelijks of jaarlijks de erfpacht te betalen en het maakt het makkelijker om je huis eventueel weer te verkopen. Wanneer je genoeg geld beschikbaar hebt, kan het dus interessant zijn om de erfpacht af te kopen. 

Lastiger om een hypotheek te krijgen 

Wanneer je een huis wilt kopen waar erfpacht op zit, kan het lastiger zijn om een hypotheek af te sluiten, maar zeker niet onmogelijk! Neem voor advies hierover vrijblijvend contact op met een hypotheekadviseur

Heb je een korte of simpele financiële vraag? Stel hem hier direct! 

Top